به گزارش ایسنا و به نقل از گیزمگ، محققان مرکز پزشکی "ویک فارست باپتیست"(Wake Forest Baptist) پس از ابداع یک پروتز تقویت حافظه، از عملکرد موفق آن روی بیماران خبر دادند.
این مطالعه که توسط "دارپا"(DARPA) یا آژانس پروژههای تحقیقاتی پیشرفته دفاعی تامین مالی شده است، احتمال استفاده از پروتز ارتقای حافظه مغزی را افزایش داده است.
به دنبال نتایج امیدوارکننده تحقیقات حیوانی، مطالعه جدیدی روی بیماران در مرکز پزشکی "ویک فارست" انجام گرفت که قبلا از پروتز مغزی به عنوان بخشی از درمان صرع بهره جسته بودند و استفاده از این پروتز جدید، پیشرفت قابل توجهی در حافظه کوتاه مدت و بلند مدت آنها نشان داد.
از بیماران خواسته شد تا بازیهای کامپیوتری مربوط به حافظه را بازی کنند و هنگام تلاش بیماران برای به یاد آوردن مسائل، محققان الگوهای شلیک عصبی را در اطراف ناحیه هیپوکامپ که مسئول حافظه در مغز است، ثبت کردند.
آنها توجه ویژه ای به الگوهای عصبی داشتند که موجب رمزگذاری صحیح حافظه شد.
سپس از بیماران خواستند تا دوباره بازی کنند و مغز هر بیمار را با استفاده از الگوهای رمزگذاری حافظه خود به صورت الکتریکی تحریک کردند که این کار موجب بهبود حافظه بیماران و به یاد آوردن چیزهای بیشتری توسط آنها شد.
این کار حتی بیشتر از انتظار محققان موثر بود. نتایج آزمونهای حافظه کوتاه مدت، جهش 37 درصدی داشت و آزمونهای حافظه بلند مدت(به یاد آوردن مسائل تا 75 دقیقه قبل) افزایش 35 درصدی داشت.
"رابرت همپسون"، پژوهشگر اصلی این مطالعه میگوید: ما نشان دادیم که میتوانیم به محتوای حافظه بیمار برسیم، آن را تقویت کنیم و آن را به بیمار تحویل دهیم. حتی زمانی که حافظه فرد دچار اختلال میشود، شناسایی الگوهای شلیک عصبی ممکن است که منجر به شکلگیری حافظه صحیح و متمایز شدن آنها از الگوهای نادرست میشود. سپس ما میتوانیم الگوهای درست را برای کمک به مغز بیمار در ایجاد دقیق خاطرات جدید، نه به عنوان جایگزینی برای عملکرد حافظه ذاتی، بلکه به عنوان تقویت آن ارائه کنیم.
به نظر میرسد این تحقیق، پنجرههای جدیدی در ایمپلنتهای مغزی تقویت حافظه باز میکند که ممکن است روزی بتواند به جایی برسد که هنگامی که به چیزی نگاه میکنید، با فشار یک دکمه، شانس خود را برای به یاد آوردن آن افزایش دهید.
اما تیم تحقیقاتی آن را بیشتر به عنوان یک دستگاه پزشکی بالقوه برای بیماران مبتلا به آلزایمر، سکته مغزی یا آسیب مغزی میبیند که به آنها کمک میکند دوباره شکلگیری خاطرات جدید را با استفاده از الگوهای فعالیت مغز خود آغاز کنند.
محققان همچنین امیدوارند که این فناوری یک روز قادر به کمک به مردم در نگه داشتن خاطراتی که قبلا کدگذاری شدهاند، باشد.
"همپسون" میگوید: ما امیدواریم در آینده بتوانیم به مردم کمک کنیم تا زمانی که حافظه کلی آنها دچار اختلال میشود، خاطرات خاصی مانند محل زندگیشان و چهره نوههایشان را به یاد بیاورند.
این تحقیق در مجله Neural Engineering به چاپ رسیده است.
منبع: ایسنا