به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از ستاد توسعه فناوری نانو، «آب هست، ولی کم است»، این جمله را میتوان در گوشه و کنار شهر دید که نشان از بحرانی دارد که بیشتر کشورهای جهان بهویژه منطقهی خشک خاورمیانه را در برگرفته است. طبق پیشبینیها، ایران تا ۲۰ سال آینده با خشکسالی شدیدی روبرو خواهد شد که اگر برای آن تدابیری اتخاذ نشود، بحرانی بسیار جدی بهوجود خواهد آمد.
یکی از راهکارهای مورد استفاده برای مقابله با این بحران، تصفیه آبهای خاکستری است. آب خاکستری به پسابهای خانگی، به استثنای خروجی فاضلاب سرویسهای بهداشتی، گفته میشود که هنگام حمام کردن، ظرف شستن یا رختشویی ایجاد میشود. در همین راستا یک شرکت دانش بنیان فناوری جدیدی ارائه کردهاست که میتوان با استفاده از آن، آبهای خاکستری را دوباره به چرخهی مصرف باز گرداند.
این سامانه مبتنی بر میکروفیلتراسیون و اولترافیلتراسیون میتواند با تصفیه آبهای خاکستری، ۷۰ درصد از آب مصرفی را بازیافت کند.
دکتر بابالو، مدیر این پروژه، درباره مزیتهای این فناوری گفت: کارواشها، سنگبریها و قالیشوییها از جمله صنایعی هستند که به میزان قابل توجهی آب نیاز دارند که این آب بعد از مصرف، آلوده شده و به آب خاکستری تبدیل میشود. ما با استفاده از فیلترهای مبتنی بر فناوری نانو موفق به تصفیهی این آب شدهایم.
بابالو خاطر نشان کرد: اگر کارواشی از این فناوری برای تصفیه پسابهای خود استفاده کند، مبلغی که سرمایهگذاری کرده در مدت یکسال بازمی گردد.
وی در خصوص روند این اقدام عنوان کرد: در این سامانه، آب خاکستری بهصورت هیبریدی با استفاده از غشاهای نانوساختار سرامیکی چند کاناله تصفیه و گندزدایی میشود. جنس غشاهای بهکار رفته در این دستگاه، سرامیکی بوده که اندازه حفرات این غشاها توسط مهندسان و متخصصان این شرکت با استفاده از فناوری نانو مهندسی شدهاست.
این سامانه در دو مرحله میکروفیلتراسیون و اولترافیلتراسیون، پساب ورودی را تصفیه و آب را برای استفادهی مجدد به سیستم باز میگرداند. در مرحله میکروفیلتراسیون چربیها، شویندهها و دیگر درشت مولکولها و همچنین تا حدود زیادی میکروبها و میکروارگانیسمها و در مرحلهی اولترافیلتراسیون تمامی میکروارگانیسمها و حتی لاشهی میکروارگانیسمها از آب ورودی حذف میشود.
محصول نهایی، آب با کیفیتی خواهد بود که دارای استانداردهای داخلی و جهانی است. همچنین فیلترهای این دستگاه را می توان با جریان معکوس آب تمیزی که تولید میشود، شستشو داد تا بدین ترتیب از گرفتگی غشاها جلوگیری شود؛ به این شکل که آب تمیز با فشار معینی در خلاف جهت جریان، از فیلتر عبور داده شده و باعث باز شدن حفرهها میشود. در نتیجه عمر غشاهای مورد استفاده در این دستگاه بسته به نوع پساب مورد استفاده، بین ۵ تا ۱۰ سال است.
منبع: مهر