اخبار
دوشنبه، 17 اردیبهشت 1397
سفیدی زودرس مو می‌تواند ناشی از عفونت سیستم ایمنی بدن باشد

سفیدی زودرس مو می‌تواند ناشی از عفونت سیستم ایمنی بدن باشد


آخرین تحقیقات روی موش‌های آزمایشگاهی نشان می‌دهد سفید شدن یا جوگندمی شدن زودهنگام مو می‌تواند نشانه عفونت ویروسی در سیستم ایمنی بدن باشد.

 

به گزارش ایسنا و به نقل از تک‌تایمز، سال‌هاست که جوگندمی شدن موی سر را با پیری مرتبط می‌دانند، اما برخی از افراد هستند که در سن جوانی دچار این موضوع می‌شوند.
اغلب اعتقاد دارند که این رویداد ناشی از تجربه یک مصیبت یا استرس روزانه زندگی است. با این حال، یک مطالعه جدید نشان می‌دهد که سفید شدن موها ممکن است ریشه در یک اختلال در سیستم ایمنی بدن داشته باشد.
محققان موسسه ملی بهداشت و دانشگاه "آلاباما بیرمنگام" در یک آزمایش بر روی موش‌ها نشان دادند که واکنش ایمنی بدن می‌تواند به سفید شدن زودهنگام مو منجر شود.
این مطالعه نشان داد که یک مولکول که در رنگدانه مو و پوست دخیل است، همچنین برخی از ژن‌های ایمنی مشخص را کنترل می‌کند.
نویسندگان این مطالعه اظهار داشتند که هنگامی که بدن مورد حمله ویروس قرار می‌گیرد، سیستم ایمنی به صورت غریزی برای مبارزه با آن تلاش می‌کند. سلول‌های بدن قادر به تشخیص هر نوع مهاجم خارجی و واکنش به صورت تولید اینترفرون هستند که مولکول‌های هشداردهنده هستند. سپس اینترفرون‌ها به دیگر سلول‌ها برای اقدام علیه عفونت ویروسی هشدار می‌دهند.
اینترفرون‌ها(Interferon) نوعی از پروتئین‌ها هستند که سلول‌های میزبان آلوده به ویروس آزاد ساخته و موجب تحریک سیستم ایمنی و افزایش مقاومت بدن می‌شوند.
رنگ مو با سلول‌های بنیادی "ملانوسیت" موجود در فولیکول‌های مو مرتبط است. ملانوسیت سلول تولیدکننده رنگدانه در پوست، مو، و چشم است که رنگ این اعضا را تعیین می‌کند. عامل اصلی تعیین کننده رنگ، تعداد ملانوسیت‌ها نیست، بلکه میزان فعالیت آنها است. تولید ملانین در یک بخش از سلول به نام ملانوزوماز اسیدآمینه تیروزین اتفاق می‌افتد. مو و پوست با رنگدانه تیره حاوی ملانوزوم‌هایی با مقادیر بیشتر ملانین هستند.
هنگامی که یک فرد موهای خود را از دست می‌دهد و سپس دوباره رشد می‌کند، سلول‌های بنیادی ملانوسیتی به عنوان یک ذخیره برای ملانوسیت‌ها استفاده می‌شوند که سلول‌هایی هستند که رنگدانه‌ای به نام ملانین تولید می‌کنند. بدون این سلول‌ها رنگ موی خاکستری یا سفید ایجاد می‌شود.
محققانی که این تحقیق را انجام دادند، موهای جوگندمی را در موش‌ها آزمایش کردند و چگونگی ارتباط بین سیستم ایمنی طبیعی و عامل "MITF" را که پروتئینی است که اینترفرون را تحت نظارت دارد، شناسایی کردند.
برای موش‌ها، اگر "MITF"ها کنترل روی واکنش اینترفرون بر روی سلول‌های بنیادی ملانوسیت از بین رفته باشد، موهای موش جوگندمی می‌شود.
این آزمایش همچنین نشان داد هنگامی که سیستم ایمنی بدن فعال شد، موهای جوگندمی در موش‌هایی که مستعد ابتلا به آن بودند، افزایش یافت.
"ملیسا هریس" محقق اصلی تحقیق تاکید کرد که این یافته‌ها بر روی موش انجام شده است. بنابراین، قبل از اینکه تصور شود این اتفاق در انسان نیز می‌افتد، تحقیقات بیشتری لازم است.
هریس اظهار داشت: همه این کارها روی موش انجام شده است و بنابراین ما از ربط دادن بسیاری از مفاهیم به انسان بدون آزمایش‌های بیشتر امتناع می‌کنیم.
با این حال مطالعه جدید می‌تواند امیدواری‌ها در زمینه درمان بیماری‌های رنگدانه مانند "ویتیلیگو"( vitiligo)، که باعث ایجاد تغییرات رنگی در پوست می‌شود، افزایش یابد.



منبع:
ایسنا