به گزارش ایسنا و به نقل از مدیکال اکسپرس، کشف این ویروس نگرانیها در مورد احتمال شیوع این بیماری به انسان و حیوانات را افزایش داده است.
محققان "دانشگاه ایالتی اوهایو"(Ohio State University) و "دانشگاه اوترخت"(Utrecht University) در هلند برای درک بهتر در مورد این ویروس جدید با یکدیگر مشارکت کردند.
ویروس خوکی "deltacoronavirus" ابتدا در سال 2012 در میان خوکهای کشور چین شناسایی شد اما این ویروس بیماریزا نبود.
این ویروس در سال 2014 در ایالات متحده طی شیوع اسهال در بین خوکهای اوهایو شناسایی شد و از آن زمان در کشورهای مختلف نیز دیده شد.
خوکهای آلوده به ویروس، دچار اسهال و استفراغ حاد شده بودند. این بیماری میتواند کشنده باشد. تاکنون هیچ انسانی به این ویروس مبتلا نشده است اما دانشمندان درباره احتمال انتقال این ویوس به انسانها نگران هستند.
"لیندا سیف"(Linda Saif)، پژوهشگر ارشد این تحقیق گفت: پیش از آنکه این ویروس در میان خوکهای اوهایو شیوع پیدا کند، نخستین بار در پرندگان مشاهده شد.
سیف افزود: ما بسیار نگران شیوع "کرونا ویروسها "(coronaviruses) و آسیبهایی که آنها میتوانند به حیوانات و انسانها وارد کنند، هستیم.
کرونا ویروسها خانواده بزرگی از ویروسها هستند که از ویروس سرماخوردگی معمولی تا عامل بیماری سارس را شامل میشود. کرونو ویروسها در سال 1965 کشف شدند و مطالعه بر روی آنها بهطور مداوم تا اواسط دهه 1980 ادامه داشت.
شیوع این ویروس جدید سبب نگرانی متخصصان دامپزشکی و بهداشت عمومی به دلیل شباهت آن به ویروسهای خطرناک "سارس"(SARS) و"مرس"(MERS) شده است.
سارس نوعی بیماری خطرناک تنفسی است که از سال 2002 شیوع پیدا کرده است. شیوع آن از کشور چین بود و به سرعت به دیگر کشورهای آسیای شرقی مثل هنگکنگ، تایلند، ویتنام و سنگاپور و بعد به کشورهای آمریکای شمالی نیز سرایت کرد. عامل آن نوعی ویروس از گروه کوروناویروس است.
نشانگان تنفسی خاورمیانه یا مرس یک بیماری ویروسی است که نخستینبار در سال 2012 در عربستان سعودی گزارش شد. این بیماری در اثر ویروسی از خانواده کوروناویروس به اسم MERS-CoV ایجاد میشود. حدود یک سوم از مبتلایان به MERS جان میبازند.
"اسکات کنی" (Scott Kenney)، یکی از محققان این مطالعه گفت: پتانسیل یک ویروس برای جهش از یک گونه به گونه دیگر بسیار وابسته به توانایی آن برای اتصال به گیرنده سلولهای حیوانی یا انسانی است.
سلول گیرنده مانند قفل یک درب است. اگر ویروس میتواند قفل را باز کند، میتواند به سلول وارد شود و به طور بالقوه میزبان را آلوده کند.
محققان این مطالعه یک گیرنده خاص سلولی به نام "aminopeptidase N "را مورد بررسی قرار دادند.
سیف افزود: این بسیار مهم است که این ویروس را با استفاده از سلولهای کشت شده شناسایی کنیم.
تحقیقات آنها نشان داد که این ویروس میتواند به سلولهای گیرنده خوکها متصل شود. اما نکته مهم این بود که این ویروس همچنین قادر به اتصال به گیرندههای سلولهای انسانی، سلولهای گربهها و مرغها نیز است.
گام بعدی این مطالعه درک این ویروس و پتانسیل آن برای انتقال به انسان و ایجاد عفونتهای انسانی است.
وی افزود: اکنون ما مطمئن هستیم که ویروس deltacoronavirus میتواند به سلولهای انسانها و پرندگان نیز متصل شود.
این مطالعه در مجله "PNAS " منتشر شد.
منبع: ایسنا