اخبار
چهارشنبه، 24 مرداد 1397
 شناسایی پنج بیماری خطرناک با نمره پلی‌ژنیک

شناسایی پنج بیماری خطرناک با نمره پلی‌ژنیک


نوع جدیدی از تجزیه و تحلیل ژنوم توسعه داده شده است که ادعا می‌شود قادر به ترکیب حجم زیادی ازانواع مختلف ژنتیکی به یک "نمره پلی‌ژنیک" (polygenic score) است.

 

به گزارش ایسنا و به نقل از گیزمگ، این تجزیه و تحلیل می‌تواند تعیین کند که چگونه یک فرد ممکن است به تعدادی از بیماری‌های شایع، از جمله بیماری سُرخرگ‌های تاجی و بیماری التهابی روده مبتلا شود. امید است که این ابزار بتواند افرادی که در معرض خطر ابتلا به این بیماری‌ها قرار دارند را شناسایی کند.
یک گروه از دانشمندان موسسه" Broad " ام. آی. تی، دانشکده پزشکی دانشگاه "هاروارد" و  بیمارستان عمومی ماساچوست (MGH) یک الگوریتم محاسباتی را ایجاد کرده‌اند که توسط آن می‌توانند نمره پلی‌ژنیک افراد را براساس انواع مختلف ژنتیک محاسبه کنند.
"سکار کاثیرسان" (Sekar Kathiresan) نویسنده ارشد این مطالعه گفت: تاکنون دانشمندان تنها از روی تنوع ژنتیکی می‌توانستند بگویند که افراد در معرض خطر چه بیماری‌هایی قرار دارند. در حال حاضر، ما می‌توانیم با استفاده از داده‌های ژنومی این خطر را اندازه گیری کنیم.
این الگوریتم برای تشخیص پنج بیماری خطرناکی نظیر سُرخرگ‌های تاجی، فیبریلاسیون دهلیزی(شایع‌ترین نوع آریتمی قلبی است که تحریک الکتریکی مسیر مشخصی را در قلب طی نمی‌کند) ، دیابت نوع دو، بیماری التهابی روده و سرطان سینه توسعه داده شده است.
دانشمندان در این مطالعه مجموعه داده‌های موجود در بیش از ۴۰۰ هزار فرد در "بانک اطلاعات پزشکی" (UK Biobank) انگلستان را مورد بررسی قرار دادند.
از آن مجموعه داده‌ها، الگوریتم مذکور توانست هشت درصد از افرادی را که سه برابر بیشتر از دیگر افراد در معرض خطر ابتلا به بیماری سُرخرگ‌های تاجی مبتنی بر تنوع ژنتیکی بودند را شناسایی کرده و مورد بررسی قرار دهد.
کاثیرسان می‌گوید: ما در این روش نمرات پلی ژنیک افراد را به عنوان راهی برای شناسایی بیماری‌هایی که ممکن است در معرض خطر آن قرار داشته باشند، استفاه می‌کنیم تا بیماران بتوانند هر چه سریع‌تر درمان را شروع کنند. 
این مطالعه در مجله " Nature Genetics" منتشر شد.


منبع:
ایسنا