فردا اهالی نشر شاهد برگزاری دور دیگری از انتخابات اتحادیه «ناشران و کتابفروشان تهران» خواهند بود، انتخاباتی که امسال با حاشیهها و نقدهای متعددی روبهرو شده است. یکی از مهمترین حاشیههای برگزاری این دور انتخابات به اسامی نامزدهای شرکتکننده در آن باز میگردد، فهرستی که به محض انتشار بازتابهای مختلفی را از سوی اهالی نشر بویژه ناشران به دنبال داشت. اغلب ناشران عمومی تأکید داشتند چرا نامزدهای انتخابات اتحادیه «ناشران و کتابفروشان» بیشتر از میان ناشران آموزشی و کمک آموزشی هستند. آنها این مسأله را عاملی میدانستند در جهت به حاشیه کشانده شدن ناشران عمومی که برای فعالیت با مشکلات بیشتری در مقایسه با ناشران کتابهای آموزشی و کمک آموزشی روبهرو هستند.
کمک آموزشیها که نمیدانند ممیزی چیست! محمد علی جعفریه، مدیر مسئول «انتشارات ثالث» در پاسخ به این سؤال که وی غلبه ناشران مذکور در انتخابات اتحادیه ناشران و کتابفروشان به ناشران عمومی را نوعی آسیب میداند یا نه، گفت: «بیشتر از 95 درصد کاندیداهای انتخابات اتحادیه، ناشران آموزشی و کمک آموزشی هستند، البته این غلبه به شرکت نکردن ناشران عمومی در انتخابات مذکور باز میگردد.» جعفریه با اشاره به اینکه امسال ناشران عمومی علاقهای به شرکت در این انتخابات نداشتند، تأکید کرد: «به عقیده من دلیل کنار ماندن ناشران عمومی از انتخابات این دوره به اتفاقی باز میگردد که دوره گذشته رخ داد؛ ضربهای که برخی از ناشران در دوره قبل خوردند منجر به دلسرد شدن آنان در انتخابات جاری شد.» وی دلیل دلسرد شدن ناشران عمومی از حضور در انتخابات فعلی را در نتیجه رد صلاحیتهایی میداند که در انتخابات قبل اتفاق افتاد. جعفریه افزود: «به طور قطع اگر مدیریت اتحادیه به دست ناشران آموزشی و کمک آموزشی بیفتد؛ آسیبهایی متوجه نشر عمومی خواهد شد. آسیبهایی که از جمله آنها میتوان به بحث ممیزی اشاره کرد.» جعفریه معتقد است ناشران کمک آموزشی و آموزشی به سبب نوع فعالیت خود کاری با ممیزی ندارند، البته این تنها گفته جعفریه نیست؛ دیگر ناشران منتقد نیز چنین عقیدهای دارند. به گفته جعفریه ناشرانی که حتی نمیدانند ممیزی چیست چگونه میتوانند از ناشران عمومی در این زمینه دفاع کنند؟!
عمومی و آموزشی ندارد! همه دغدغه نشر داریم یحیی دهقانی، مدیر مسئول انتشارات «مبتکران» از مؤسسات فعال در حوزه کتابهای آموزشی نیز درباره شرکت نکردن ناشران عمومی در انتخابات گفت: «سؤالی که من از دوستان ناراضی دارم این است که چه کسی به آنان گفت عقب بنشینید و کاندیدا نشوند؟ اصلاً مگر ناشران آموزشی به زور کاندیدا شدند که حالا این حرفها را میزنید؟ وارد گود شدن مشکلاتی دارد وگرنه شرایط فعلی اتحادیه چندان خوب نیست. نمیدانم ناشران عمومی در این سالها چه کردهاند که ما نکردهایم!» مدیر مسئول انتشارات مبتکران تأکید کرد: «ظاهراً دوستان مشکلات را دیدهاند و حاضر به کاندیدا شدن نشدهاند. آن وقت از این میگویند که چرا تعداد آموزشیها بیشتر است. از این گذشته مگر فردی که انتخاب میشود تنها باید به مشکلات حوزه خود توجه داشته باشد؟ من و برخی از دوستان نشر آموزشی از سالها قبل در تمام تشکلها حضور داشتهایم و در حد توانمان نیز برای نشر عمومی و هم برای نشر آموزشی تلاش کردهایم.»
مهم توانایی کاندیداهاست علیرضا رئیس دانایی، مدیر مسئول «انتشارات نگاه» نیز با تحلیل چرایی حضور نداشتن ناشران عمومی در این انتخابات گفت: «این که فهرست ناشران کاندیدا شده غلبه ناشران آموزشی و کمک آموزشی را نشان میدهد به دلیل حاضر نشدن ناشران عمومی در این انتخابات فعلی است طبیعی است زمانی که عرصه از سوی آنان خالی شود؛ میدان به دست گروه مقابل بیفتد.» رئیس دانایی معتقد است که باید بررسی شود چرا ناشران عمومی در دوره فعلی تمایلی به حضور نداشتهاند. مسألهای که خود جای سؤال بسیاری دارد! او تصریح کرد: «در نهایت نباید اینقدر فکر این باشیم که ناشران کمک آموزشی و آموزشی کرسی را به دست گرفتهاند یا عمومیها! مگر نه این است که هر ناشری که کاندیدای این انتخابات میشود باید دغدغه تمام اهالی نشر را در همه حوزهها داشته باشد.» مدیر مسئول نشر نگاه گفت: «اگر ناشران با این تفکر کاندیدا و انتخاب شوند مشکل چندانی رخ نمیدهد. کاندیداها باید توانایی و تجربه کافی را داشته باشند. متأسفانه اتحادیه از زمان تأسیس، بسیاری از حقوق خود را از دست داده است، حقوقی که بخش اعظمی از آن به دولت منتقل شده است.» به گفته علیرضا رئیسدانایی، درصورتی که کاندیداهای این دوره از صلاحیت لازم برخوردار نباشند هیچ فرقی ندارد که انتخاب شدگان از میان ناشران آموزشی و کمک آموزشی باشند یا ناشران عمومی! اگر ناشری انتخاب شود که تنها دغدغههای شخصی داشته باشد هیچ گاه به دنبال حل مشکلات اهالی نشر نخواهد رفت، در غیر این صورت اگر قرار به ادامه فعالیت اتحادیه به شکل فعلی باشد هیچ فرقی برای اهالی نشر نخواهد داشت که چه افرادی سکان آن را به دست خواهند گرفت. حالا باید منتظر ماند و دید که سرنوشت یکی از مهمترین تشکلهای خودگردان نشر به کجا میانجامد. نویسنده : مریم شهبازی
لینک خبر در روزنامه ایران http://www.iran-newspaper.com/?nid=5777&pid=24&type=0
|