اخبار
چهارشنبه، 23 آبان 1397
 درمان نارسایی حاد کلیه با "اوریگامی دی.ان.ای"

درمان نارسایی حاد کلیه با "اوریگامی دی.ان.ای"



پژوهشگران "دانشگاه ویسکانسین- مدیسون"(University of Wisconsin-Madison) و "دانشگاه ایالتی آریزونا"(Arizona State University) ایالات متحده آمریکا در مطالعه اخیرشان دریافته‌اند که می‌توان از نانوذرات اوریگامی دی.ان.ای برای درمان "نارسایی حاد کلیه" (AKI) استفاده کرد.

 

به گزارش ایسنا و به نقل از مدگجت، "اوریگامی دی.ان.ای"(DNA origami) یک روش برای ساخت مولکول با شکل‌های مختلف از چهار نوکلئوتید استاندارد است. این اشکال می‌توانند به شکل‌های مختلف مانند لوله، اهرام و مکعب ساخته شوند و شکل این مولکول‌ها می‌تواند به طور قابل توجهی بر عملکرد آنها تأثیر بگذارد.
نوکلئوتیدها مولکول‌های ترکیب‌های آلی هستند که مانند دی‌ان‌ای، اسید دئوکسی ریبونوکلئیک، آر.ان‌.ای و اسید ریبونوکلئیک، مونومر و یا پیش‌واحد اسیدهای نوکلئیک به حساب می‌آیند.
پژوهشگران "دانشگاه ویسکانسین-مدیسون"(University of Wisconsin-Madison) و "دانشگاه ایالتی آریزونا"(Arizona State University) ایالات متحده آمریکا و چند موسسه چینی موفق به توسعه نانوساختارهای اوریگامی دی.ان.ای برای محافظت از کلیه‌ها و درمان بیماری "نارسایی حاد کلیه"(AKI) شده‌اند. اثر این کار همانند اثر قرص "استیل سیستئین"(NAC) است.
نارسایی کلیه به معنی کاهش شدید عملکرد کلیه‌ است. نارسایی کلیوی دو دسته است، حاد و مزمن.
علل مختلفی می‌توانند موجب نارسایی حاد کلیه شوند که به سه دسته علل پیش کلیوی(نرسیدن خون کافی به کلیه مثلاً در اثر تنگی شدید شریان کلیوی)، علل کلیوی(مانند گلومرولونفریت و نکروز توبولار حاد) و علل پس کلیوی(انسداد مجاری ادرار مثلاً ناشی از سنگ کلیوی یا هایپرپلازی خوش خیم پروستات)  تقسیم بندی می‌شوند.
این مطالعه بر روی موش‌ها و همچنین بر روی سلول‌های کلیوی جنینی انسان انجام شد و این روش در هر دو مورد موثر بود.
پروفسور "ویبو کای"(Weibo Cai)  از "دانشگاه ویسکانسین-مدیسون" گفت: "همکاری بین تمام رشته‌های علمی از جمله پزشکی نانو و تیم‌های تصویر برداری "درون تنی"(in-vivo) و تیم فناوری نانو فناوری دی.ان.ای منجر به نوشتن نانو ساختار اریگامی دی.ان.ای برای درمان نارسایی حاد کلیه شده است و این نشان دهنده یک افق جدید برای تحقیق در زمینه فناوری نانو فناوری دی.ان.ای است.
در این مطالعه، به منظور نشان دادن مکان‌هایی که نانوساختارهای دی.ان.ای در آن قرار دارند، تصویربرداری برش‌نگاری با گسیل پوزیترون(PET) مورد استفاده قرار گرفت. این روش به شناسایی غلظت نانوذرات اریگامی دی.ان.ای که بهترین روش برای درمان است، کمک می‌کند.
"برش‌نگاری با گسیل پوزیترون" یا "پت اسکن" روشی نوین است که در علوم تشخیصی در فیزیک پزشکی به ویژه پزشکی هسته‌ای کاربرد پژوهشی و همه‌روزه فراوانی دارد.



منبع:
ایسنا