به گزارش ایسنا و به نقل از گیزمگ، بیماری "طاعون خوکی"(CSFV)، یک بیماری عفونی و کشنده در میان خوکها است که به تلفات گسترده آنها منجر میشود. پژوهشگران "دانشگاه جیلین"(JLU) چین، خوکها را مورد اصلاح ژنتیکی قرار دادهاند تا آنها را در برابر این ویروس کشنده، مقاوم کنند و این مقاومت را به نسل بعدی آنها نیز انتقال دهند.
طاعون خوکی، یک بیماری واگیردار است و خوکهایی که به این ویروس مبتلا میشوند، معمولا در عرض چند هفته از بین میروند. به نظر میرسد واکسیناسیون گسترده، توانسته این بیماری را در آمریکای شمالی، استرالیا و بیشتر بخشهای اروپا ریشهکن کند اما شیوع آن در بقیه کشورها هنوز ادامه دارد.
روشی که شاید از واکسیناسیون کارآمدتر باشد، اصلاح ژنتیکی برای افزایش مقاومت این حیوانات در برابر بیماری است. پژوهشگران دانشگاه جیلین برای این کار، نوعی ابزار اصلاح ژن کریسپر را با روشی موسوم به "آر.ان.ای مداخلهگر" (RNAi) ترکیب کردند. کریسپر به دانشمندان امکان میدهد اصلاحاتی را در ژنوم یک ارگانیسم انجام دهند و پژوهشگران جیلین نیز از این سیستم برای چیدمان "آر.ان.ای کوتاه سنجاقسری"(shRNAs) که اثر ضدویروسی دارد، استفاده کردند.
پژوهشگران این روش را روی جنین خوک اجرا کردند و توانستند آنها را در برابر طاعون خوکی، مقاوم کنند. آنها برای این بررسی، خوکها را در دو اتاق مجزا قرار دادند به طوریکه در هر اتاق، سه خوک ترانسژنتیکی، سه خوک بدون اصلاح ژنتیکی و یک خوک مبتلا به ویروس طاعون خوکی قرار داشت. همه خوکهای طبیعی، به ویروس کشنده آلوده شدند. اگرچه خوکهای ترانسژنتیکی هم تحت تاثیر ویروس قرار گرفتند اما نشانههای بیماری در آنها شدت کمتری داشت و کشنده نبود. همچنین در خون این خوکها، ویروسهای کمتری دیده شد.
گروه پژوهشی جیلین، انتقال تاثیر روش اصلاح ژنتیکی را بر نسل بعدی خوکها نیز تایید کردند. آنها باور دارند اگر این روش به درستی پیش برود، نهایتا میتوان از آن برای انتقال ویژگیهای مقاوم در برابر بیماری به تعداد زیادی از خوکها و حتی حیوانات دیگر استفاده کرد.
این پژوهش، در مجله " PLOS Pathogens" به چاپ رسید.
منبع: ایسنا