اخبار
شنبه، 22 شهریور 1399
روشی برای افزایش کارآیی تصویربرداری حرارتی در تشخیص سرطان پستان

روشی برای افزایش کارآیی تصویربرداری حرارتی در تشخیص سرطان پستان


پژوهشگران آمریکایی با همکاری دکتر "فاطمه حسنی پور"، دانشمند ایرانی، روشی ارائه داده‌اند تا تصویربرداری حرارتی را برای بررسی سرطان پستان توسعه بدهند.

 

به گزارش ایسنا و به نقل از مدیکال‌اکسپرس، دهه‌هاست که تصویربرداری حرارتی، برای شناسایی تفاوت دما روی پوست به کار رفته تا شاید سرطان پستان را بدون قرار دادن بیماران در معرض اشعه تشخیص دهد. اگرچه این روش به اندازه ماموگرافی، قابل اطمینان نیست.
پژوهشی که در "دانشگاه تگزاس در دالاس"(UTD) و با همکاری دکتر "فاطمه حسنی‌پور"(Fatemeh Hassanipour)، استادیار رشته مهندسی مکانیک این دانشگاه انجام شده است، گام مهمی در افزایش کارآیی تصویربرداری حرارتی برای بررسی سرطان پستان به شمار می‌رود.
پژوهشگران در این بررسی، ۱۱ بیمار زن را مورد بررسی قرار دادند. آنها از یک دوربین مادون قرمز با وضوح بالا استفاده کردند و داده‌های بالینی مربوط به بیماران را مورد بررسی قرار دادند. آنها از روش اسکن سه‌بعدی و طراحی با کمک رایانه نیز استفاده کردند تا یک مدل رایانه‌ای از ویژگی‌های حرارتی سرطان پستان ارائه دهند.
دکتر حسنی‌پور گفت: هدف ما از این کار، بهبود تصویربرداری حرارتی دیجیتال برای بررسی سرطان و درمان آن است و استفاده از آن به جای ماموگرافی است.
شاید تصویربرداری مادون قرمز بتواند اطلاعات سودمندی را در اختیار رادیولوژیست‌ها بگذارد. ما می‌خواهیم که این روش، دومین ابزار برای بررسی تومورها باشد.
در این پژوهش، تصویربرداری حرارتی به همراه دوربین مادون قرمز به کار گرفته شده است تا تصاویری از پوست ارائه دهد. این تصاویر کمک می‌کنند تا تغییرات دمای ناشی از سرطان پستان که به تغییر در عروق موضعی و متابولیسم سلول می‌انجامند، شناسایی شوند. این روش فقط الگوهایی از حرارت و جریان خون را روی سطح پستان و یا در نزدیکی آن نشان می‌دهند اما اطلاعات ناشناخته‌ای در مورد فعالیت تومور در عمق بافت پستان ارائه می‌کنند.
پژوهشگران سعی کردند این مشکل را با به کار گرفتن ابزار مهندسی حل کنند و داده‌های تصویری را برای ابداع یک مدل ارائه دهند که به بررسی ویژگی‌های حرارتی سرطان پستان می‌پردازد. نتایج این بررسی، یک تفاوت دمای قابل تشخیص در تولید حرارت متابولیک را میان بافت عادی و سرطانی پستان نشان داد.
پژوهشگران دریافتند که این مدل را نمی‌توان برای بررسی همه انواع سرطان به کار گرفت. به علاوه، همه انواع سرطان پستان، حرارت کافی را برای تشخیص با تصویربرداری حرارتی تولید نمی‌کنند. اکنون این گروه پژوهشی در نظر دارند تا مدل‌های محاسباتی خود را برای تشخیص انواع دیگر سرطان پستان توسعه دهند.
این پژوهش، در مجله "Scientific Reports" به چاپ رسید.

منبع:
 ایسنا