به گزارش ایسنا و به نقل از آیای، گوشتهای آزمایشگاهی امروزه در حال رواج هستند و شنیدن اخبار آنها دیگر چندان تعجب برانگیز نیست. اما شنیدن اینکه محققان موسسه فناوری ماساچوست به دنبال پرورش چوب در آزمایشگاه هستند، شاید کمی عجیب باشد.
دلایل زیادی وجود دارد که نشان میدهد این کار ایده خوبی خواهد بود. گفتنی است که تولید چوب در آزمایشگاه زمان بسیار کمتری نسبت به روند طبیعی آن که چند دهه طول میکشد تا به چوبی تبدیل شود که ما برای تولید از آن استفاده میکنیم، نیاز دارد.
نکته دوم و شاید مهمتر از مورد قبل اینکه چوب ساخته شده در آزمایشگاه باعث کاهش نیاز به قطع درختان در جنگلهای با ارزش زمین میشود که برای تولید اکسیژن مورد نیاز ما و پاکسازی هوا از آلایندهها حیاتی است. همچنین چوب آزمایشگاهی در هر زمان و هر مکان در دسترس است.
محققان در چکیده مقاله خود نوشتند: سیستمهای فعلی برای تولید مواد بیولوژیکی گیاهی ناکارآمد هستند، اما این کار یک راه حل جدید است که بر اساس کشت انتخابی بافتهای گیاهی قابل تنظیم با استفاده از تکنیکهای مقیاس پذیر و بدون نیاز به زمین زراعی است و توسط عواملی همچون فصل، آب و هوا یا در دسترس بودن منابع محدود نمی شود.
محققان میگویند که سلولهای ایجاد اشیای چوبی از برگهای گیاه "گل آهاری"(zinnia) استخراج میشوند و برای رشد نیازی به خاک و نور خورشید ندارند. این سلولها حتی میتوانند در آزمایشگاه در قالبهای خاص ریخته شوند و به شکلهای خاصی مانند صندلی رشد کنند.
این روش میتواند باعث کاهش بسیاری از ضایعات مرتبط با محصولات چوبی شود. از آنجا که درختان به شکل استوانهای رشد میکنند، بنابراین وقتی مبلمان را از آنها میسازیم، ناخواسته مقدار زیادی چوب را هدر میدهیم که در بسیاری از موارد هدر میرود و استفاده نمیشود.
این مطالعه هنوز در مراحل اولیه است، به این معنی که فعلا هیچ مبلمان ساخته شده توسط "گل آهاری" را نخواهیم دید. با این حال، این گام مهمی در جهت ساخت پایدارتر محصولات چوبی سازگار با محیط زیست است.
این روش در صورت موفقیت میتواند باعث محبوبیت بیشتر محصولات چوبی نسبت به پلاستیکهای خطرناکی شود که باعث آلودگی زمین و اقیانوسها میشوند.
این مطالعه در مجله Cleaner Production منتشر شده است..
منبع: ایسنا