به گزارش ایسنا و به نقل از فیز، آلودگی پلاستیکی، یکی از مهمترین مشکلات زیستمحیطی عصر ما است. انباشته شدن پلاستیکهای نفتی، تاثیرات مخربی بر محیط زیست، حیات وحش و سلامت انسان دارد. پژوهشگران "موسسه علم و فناوری نارا"(Nara Institute of Science and Technology) ژاپن نشان دادهاند که یک باکتری نه تنها قادر به تجزیه پلاستیکهای مبتنی بر نفت است، بلکه میتواند پلاستیکهای قابل تجزیه زیستی را نیز تولید کند که با محیط زیست سازگار هستند.
پلاستیکهای نفتی از جمله "پلیاتیلن ترفتالات"(PET)، به طور گسترده در محصولات روزمره مانند بطریهای پلاستیکی یک بار مصرف، پارچه و بستهبندی مواد غذایی به کار میروند. چنین محصولاتی پس از استفاده به سرعت دفع میشوند و صدها سال در محیط زیست باقی میمانند. آلودگی پلاستیکی ناشی از فرهنگ دور ریختن ما اکنون از سطح قابل کنترل فراتر رفته و بر توانایی کره زمین برای مقابله با آن غلبه کرده است. اثرات زیست محیطی آلودگی پلاستیکی، به طور فزآیندهای در حال آشکار شدن است و حیات وحش و سلامت انسان را تهدید میکند.
اگرچه کاهش تولید پلاستیکهای غیر ضروری یک بار مصرف و بهبود سیستمهای مدیریت پسماند، به کاهش بحران آلودگی کمک میکند اما بعید است اتکای ما به محصولات پلاستیکی، به سادگی و با سرعت کاهش یابد. به همین دلیل، پژوهشگران به دنبال روشهای جایگزین برای پاکسازی پلاستیکهای مقاوم از محیط زیست هستند و به نظر میرسد که میکروبها میتوانند راهحلهای امیدوارکنندهای را ارائه دهند.
"شوسوکه یوشیدا"(Shosuke Yoshida)، از پژوهشگران این پروژه گفت: برخی از باکتریها، آنزیمهای لازم را برای تجزیه پلیاتیلن ترفتالات دارند که مشکلسازترین پلاستیک در محیط زیست به شمار میرود. پژوهش ما نشان داده است که باکتری "ایدیونلا ساکاینسیس"(Ideonella sakaiensis)، پلیاتیلن ترفتالات را به "پلی۳هیدروکسی بوتیرات"(PHB) تبدیل میکند که نوعی از پلاستیک "پلیهیدروکسی آلکانوات"(PHA) است و قابلیت تجزیه زیستی دارد.
یافتههای این پژوهش، امیدوارکننده هستند زیرا مشکلات کنونی مربوط به پایداری پلاستیکها را مورد بررسی قرار میدهند.
یوشیدا ادامه داد: ما باور داریم که این کشف میتواند اثر قابل توجهی در مقابله با آلودگی پلاستیکی داشته باشد زیرا بررسیهای ما نشان میدهند که مسیرهای تجزیه پلیاتیلن ترفتالات و ساخت پلی۳هیدروکسی بوتیرات، از نظر عملکردی با باکتری ایدیونلا ساکاینسیس مرتبط هستند. این کشف ممکن است یک مسیر جدید ارائه دهد که طی آن یک گونه باکتریایی، پلاستیکهای پلیاتیلن ترفتالات را که به سختی بازیافت میشوند، تجزیه میکند و این محصولات را برای ساختن پلاستیکهای تجزیهپذیر پلیهیدروکسی آلکانوات به کار میبرد.
با توجه به چالشهای فراوان مقابله با آلودگی پلاستیکی در سراسر جهان، این رویکرد جدید باکتریایی ممکن است بخش مهمی از راهحل باشد.
این پژوهش، در مجله "Scientific Reports" به چاپ رسید.
منبع: ایسنا