اخبار
چهارشنبه، 10 آذر 1400
حذف حافظه کوتاه مدت در موش‌ها با استفاده از نور!

حذف حافظه کوتاه مدت در موش‌ها با استفاده از نور!


دانشمندان راهی برای حذف حافظه کوتاه مدت در موش‌ها با استفاده از نور یافته‌اند.

 

به گزارش ایسنا و به نقل از آی‌ای، دانشمندان دانشگاه "کیوتو" در ژاپن با استفاده از یک سیستم عصبی-نوری موفق شدند خاطرات موش‌ها را دستکاری کنند.
این مطالعه هنوز در مرحله آزمایشی است، اما به نظر می‌رسد که این ابزار پاک‌کننده حافظه از فیلم معروف «مردان سیاه پوش» یا یک روش پزشکی که در فیلم «درخشش ابدی یک ذهن پاک» مورد استفاده قرار گرفت، الهام گرفته شده است.
این مطالعه با قرار دادن موش‌ها در یک محفظه تاریک انجام شد که به آنها شوک الکتریکی وارد می‌شد. وقتی یک موش وارد آن محفظه می‌شد، یک شوک الکتریکی به آن وارد می‌شد و این باعث می‌شد که مضطرب شود و به اطراف بدود.
اما موش‌هایی که با این ابزار جدید تحت آزمایش قرار گرفتند، بعداً آن شوک الکتریکی را فراموش کردند و در آن محفظه آرام نشستند و حتی دوباره حاضر به ورود به آن شدند.
خاطرات در طول خواب با یک فعالیت عصبی به نام "تقویت طولانی مدت"(LTP) تثبیت می‌شوند. گروهی از محققان که توسط "آکیهیرو گوتو" از دانشگاه "کیوتو" رهبری می‌شود، از تاباندن نور بر روی برخی نورون‌ها برای مهار سنتز "کوفیلین" که پروتئینی است که برای "LTP" ضروری است، استفاده می‌کنند.
فرآیند "LTP" با تقویت سیناپس‌ها با فعالیت عصبی، حافظه و تشکیل خاطرات را موجب می‌شود و با بررسی اینکه کدام سلول‌ها تحت فرآیند "LTP" قرار می‌گیرند و زمانی که آن را انجام می‌دهند، می‌توان زمان شکل‌گیری حافظه و مکان ذخیره‌سازی آن در مغز را تعیین کرد.
فرآیند "LTP" همچنین می‌تواند با استفاده از داروها مختل شود، اما آنها در هدف قرار دادن مناطق مشخصی از مغز دقیق نیستند.
محققان به موش‌ها یک "ویروس مرتبط با آدنو"(AAV) تزریق کردند که در تحویل ژن استفاده می‌شود و پروتئینی که از "کوفیلین" ساخته شده و نور فلورسنت را ترکیب می‌کند تا مکان خاطرات تشکیل‌ شده را مشخص کند. این پروتئین، اکسیژن واکنشی را آزاد می‌کند که وقتی در معرض نور قرار می‌گیرد، ترکیبات مجاور مانند "کوفیلین" را غیرفعال می‌کند.
"گوتو" قسمت مورد نظر خود از مغز موش‌ها را دو بار در این مطالعه روشن کرد. یک بار درست بعد از یادگیری و بار دیگر در حالی که موش‌ها برای بار دوم می‌خوابند و دریافت که این فرآیند، حافظه کوتاه مدت موش‌ها را پاک می‌کند.
او در مصاحبه‌ای با روابط عمومی دانشگاه "کیوتو" گفت: تعجب آور بود که حذف "LTP" با تاباندن هدفمند نور کاملا حافظه کوتاه مدت را پاک کرد.
"یاسونوری هایاشی" یکی از نویسندگان این مطالعه می‌گوید معتقد است که این فناوری جدید روشی را برای جداسازی شکل‌گیری حافظه هم به صورت زمانی و هم از نظر مکانی در سطح سلولی ارائه می‌دهد. وی با اشاره به اینکه ناهنجاری‌های سیناپسی مرتبط با "LTP" در اختلالات حافظه و یادگیری مانند بیماری آلزایمر و اسکیزوفرنی نقش دارند، گفت: انتظار داریم روش ما به طیف وسیعی از درمان‌ها برای اختلالات روانی منجر شود.
این مطالعه در مجله Science منتشر شده است.

منبع:
 ایسنا