به گزارش ایسنا و به نقل از نیو اطلس، تحریک الکتریکی ستون فقرات میتواند به افراد مبتلا به فلج کمک کند تا دوباره راه بروند و نتایج امیدوارکنندهای در یک آزمایش بالینی جدید نشان داده شده است.
اکنون دانشمندان، نورونهای خاصی را که قابل تحریک هستند، شناسایی کردهاند و دریافتهاند که بیماران معلول حتی پس از خاموش شدن تحریک الکتریکی همچنان میتوانند راه بروند.
آسیبهای نخاعی میتوانند ناتوانکننده باشند، زیرا سیگنالهای مغز به اندام تحتانی را مختل میکنند و موجب فلج جزئی یا کامل میشوند، اما یک پیشرفت جدید نویدبخش، کمک به بیماران برای بازیابی تحرک از طریق تحریک الکتریکی اپیدورال است.
اپیدورال در پزشکی، روشی است که از طریق آن میتوان دارو یا ماده حاجب را به داخل فضای اپیدورال تزریق کرد. تکنیکهایی مانند بیدردی از طریق اپیدورال یا بیهوشی از طریق اپیدورال در این روش وجود دارد.
بدین ترتیب، دستگاه کوچکی در نزدیکی نخاع کاشته میشود که از پالسهای الکتریکی برای تحریک نورونهایی که حرکات پا را کنترل میکنند، استفاده میکند.
پیشرفتهای متعددی که در دهه گذشته در این روش حاصل شده است، نتایج بهتری را نشان میدهد و به بیمارانی که قبلاً کاملاً فلج شده بودند، کمک کرده تا پاهای خود را دوباره حرکت دهند، بایستند و حتی با وسایل کمکی مانند عصا و واکر راه بروند.
اکنون در یک کارآزمایی بالینی جدید از یک مرکز پژوهشی به نام NeuroRestore 9، بیمار توانایی راه رفتن را دوباره به دست آوردهاند و بهبود عملکرد حرکتی آنها حتی پس از تکمیل فرآیند توانبخشی همچنان ادامه داشته است. مهمتر از همه این که آنها میتوانند حتی پس از خاموش شدن دستگاه تحریک الکتریکی نیز به راه رفتن ادامه دهند که این همان نقطه عطفی است که پژوهشهای قبلی به آن دست نیافته بودند.
این نشان میدهد که در این مطالعه سطحی از سازماندهی مجدد در رشتههای عصبی مورد استفاده برای راه رفتن رخ داده است، بنابراین دانشمندان مکانیسمهای خاص در موشها و مدلهای مولکولی را بررسی کردند تا ببینند چگونه این اتفاق رخ میدهد.
این گروه پژوهشی یک نقشه سهبعدی از نخاع، درست تا سلولهای عصبی منفرد ایجاد کرد و مشاهده کردند که کدام نورونها با تحریک الکتریکی فعال میشوند. آنها آن را تا خانواده خاصی از نورونها ردیابی کردند که ژنی به نام Vsx2 را بیان میکنند. جالب است که این نورونها معمولاً برای راه رفتن در افراد سالم مهم نیستند، اما به نظر میرسد برای سازماندهی مجدد رشتههای عصبی برای ترمیم عملکرد حرکتی پس از آسیب نخاعی، بسیار مهم هستند.
پژوهشگران برای آزمایش این ایده، سپس از نسخه جدیدی از ایمپلنتهای اپیدورال استفاده کردند که نه تنها نخاع را تحریک میکرد، بلکه به طور خاص نورونهای Vsx2 را غیرفعال میکرد. در آزمایشهایی که روی موشها انجام شد، آنهایی که آسیب نخاعی داشتند بلافاصله راه رفتن را متوقف کردند، اما موشهای سالم هنوز هم میتوانستند خوب راه بروند.
پژوهشگران میگویند این آزمایش، نورونهای Vsx2 را به عنوان هدف تحریک الکتریکی اپیدورال به عنوان درمانی برای فلج تایید میکند. این پژوهش در نهایت میتواند منجر به درمانهای مؤثرتر برای حرکت دوباره معلولان شود.
این پژوهش در مجله Nature منتشر شده است.
منبع: ایسنا