به گزارش ایسنا و به نقل از آی او، محققان دانشگاه فناوری آیندهوون و دانشگاه چالمرز یک حسگر نوری ساخته اند که می تواند خطرات هیدروژن را به میزان قابل توجهی کاهش دهد. این خطرات وجود دارد زیرا این گاز در صورت مخلوط شدن با هوا قابل انفجار است. بنابراین نشت هیدروژن باید فورا قابل تشخیص باشد. این همان چیزی است که این حسگر جدید را متفاوت میسازد. بنابراین این حسگر به صف حساسترین حسگرهای جهان میپیوندد.
حسگر توسعه یافته توسط محققان بر اساس پلاسمون ایجاد میشود و نانوذرات فلزی نور را جذب میکنند و به ذرات رنگ مشخصی میدهند. در فیزیک به نوسانات الکترونهای آزاد یک محیط پلاسمایی، پلاسمون میگویند.
اگر نانوذرات از پالادیوم یا آلیاژ پالادیوم ساخته شده باشند، زمانی که مقدار هیدروژن در محیط تغییر میکند، رنگ آنها تغییر میکند و حسگر میتواند در زمانی که سطوح بحرانی میشود، زنگ هشدار را به صدا درآورد. محققان از یک الگوریتم هوش مصنوعی برای دستیابی به بالاترین حساسیت ممکن در برابر قرار گرفتن در معرض هیدروژن استفاده کردند و دریافتند که قرار دادن ذرات در یک الگوی منظم و کاملاً دقیق راه حل است.
هیدروژن همچنین در صنایع سنگین، به عنوان مثال برای تولید فولاد بدون فسیل، بسیار مهم است. خطرات ذخیره یا استفاده از هیدروژن به خوبی شناخته شده است. تنها چهار درصد هیدروژن موجود در هوا برای تشکیل یک مخلوط انفجاری لازم است که با کوچکترین جرقهای مشتعل شود.
"کریستوف لانگهامر"(Christoph Langhammer) پروفسور چالمرز گفت: بنابراین داشتن حسگرهای فوق حساس برای نظارت بر نشت و هشدار در سطوح بحرانی مهم است. بنابراین ایمنی در تمام کارها و ذخیره سازی هیدروژن از اهمیت بالایی برخوردار است. اگر نشتها زود تشخیص داده شوند، میتوان آنها را زود برطرف کرد.
یافتههای این مطالعه در مجله "Nature Communications" ارائه شده است.
منبع: ایسنا