محققان کشورمان با حمایت بنیاد ملی علم ایران موفق به توسعه روشی معتبر بهمنظور پایش سریع و دقیق سموم قارچی در نمونههای چای سیاه شدند.
به گزارش ایسنا، چای یکی از محبوبترین نوشیدنیها در کشور است و به طور قطع، آنالیز آن اهمیت زیادی دارد. لذا بنیاد ملی علم ایران نیز از طرح تحقیقاتی مرتبط با این موضوع حمایت کرده است.
«معتبرسازی روش تشخیص مناسب جهت سنجش آفلاتوکسین گروه B و G در محصول چای مورد مصرف کشور» عنوان طرح پژوهشی روحالله کرمی اسبو، عضو هیاتعلمی مؤسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور است که با حمایت بنیاد ملی علم ایران به پایان رسیده است.
روحالله کرمی اسبو با مدرک دکتری تخصصی شیمی دارویی از دانشگاه علوم پزشکی شیراز درباره این طرح توضیح داد: چای، دومین نوشیدنی پرمصرف جهان پس از آب است که از دم کردن برگهای گیاه Camellia sinensis که بومی آسیای جنوب شرقی هستند، تولید میشود. چین، هند، کنیا، سریلانکا، ویتنام، ایران، ترکیه و اندونزی جزء تولیدکنندگان عمده چای محسوب میشوند. بسته به درجه تخمیر، چای به طور کلی به سه دسته اصلی تقسیم میشود، یعنی سیاه، سبز و اولانگ.
وی افزود: چای سیاه رایجترین چای مصرفی در سراسر جهان است و منبع غذایی غنی از پلیفنولها مانند تافلاوینها، کاتچینها و آروبیگین است که به دلیل آنتیاکسیدان، ضد تکثیر، ضد التهاب، ضد ویروس، ضد باکتری، ضد جهشزایی، پتانسیل تاثیرگذاری بر چندین اختلال مزمن را دارند.
این پژوهشگر در ادامه بیان کرد: علاوه بر این، به گفته محققان، چای سیاه حاوی مقادیر قابل توجهی از برخی ریزمغذیهای ضروری مانند فلوراید، مس و منگنز است. با این حال، گزارشهایی از آلودگی نمونههای چای به برخی از سموم از جمله مایکوتوکسینها بهویژه آفلاتوکسینها در دنیا وجود دارد.
وی تصریح کرد: با وجود اینکه چای محبوبترین نوشیدنی پس از آب است، در حال حاضر با توجه به نبود روش مناسب در سنجش آفلاتوکسینهای چای، استاندارد ملی ایران حد مجاز قبلی را ملغی کرده است و همچنین اطلاعات کافی و صحیح در این زمینه در دسترس نیست. بنابراین، این تحقیق با هدف تعیین روشی معتبر بهمنظور پایش سریع و دقیق افلاتوکسین در صورت وجود در نمونههای چای سیاه انجام شد.
به نقل از روابطعمومی بنیاد ملی علم ایران (INSF)، وی اضافه کرد: شناسایی نوع و اندازهگیری غلظت آفلاتوکسین با روش مذکور با سرعت و دقت بیشتری قابل انجام است و سعی بر این است که روش توسعه یافته اخیر به ایجاد حد مجاز برای آفلاتوکسینها در چای کمک کند.
کرمی اسبو در پایان خاطر نشان کرد: با معتبرسازی این روش، میتوان خدمات سنجش این نوع سم را در محمولههای وارداتی، کارخانجات و شرکتهای توزیعکننده ارائه داد.
منبع: ایسنا