اخبار
یکشنبه، 24 خرداد 1405
عصر ابرطوفان‌های بهاری آغاز شده است؟

عصر ابرطوفان‌های بهاری آغاز شده است؟

خراسان رضوی (ایسنا) - بهار معمولا فصل آرامی بعد از سرمای زمستان محسوب می‌شود اما اکنون این تصویر قدیمی از فصل بهار در حال تغییر است.

نتایج تحقیقات جدید نشان می‌دهد که طوفان‌های بهاری بر فراز اقیانوس اطلس شمالی نسبت به ۸۰ سال پیش، مکررتر و قدرتمندتر شده‌اند و علت آن تغییرات اقلیمی است.

تحقیق کنونی با استفاده از داده‌های تاریخی آب‌وهوا از سال ۱۹۴۰ تا ۲۰۲۴، تصویری دقیق از چگونگی تغییر فعالیت طوفان‌ها در سراسر نیمکره شمالی ارائه می‌دهد.  بخش کلیدی نتایج این تحقیق، اتفاقی است که در قطب شمال می‌افتد. اکنون یخ دریا دهه‌ها در حال عقب‌نشینی است و این عقب‌نشینی، شرایط ایجاد و حرکت طوفان‌ها را تغییر می‌دهد.

محققان معتقدند یکی از مهم‌ترین عوامل موثر در افزایش شکل‌گیری طوفان‌ها، کاهش یخ‌های دریای قطب شمال است. با عقب‌نشینی یخ‌ها، آب‌های آزاد گرما و رطوبت بیشتری را نسبت به سطوح یخ‌زده وارد جو می‌کنند؛ شرایطی که می‌تواند به تقویت سامانه‌های طوفانی کمک کند. همچنین کوچک شدن پوشش یخی دریا، مسیرهای تازه‌ای را برای حرکت طوفان‌ها در اقیانوس منجمد شمالی فراهم کرده است.

به بیان ساده، آب‌های آزاد، نقش سوخت را برای طوفان‌ها ایفا می‌کنند. هرچه میزان یخ دریای قطب شمال کمتر شود، بخش بزرگ‌تری از این منطقه در اختیار سامانه‌های طوفانی قرار می‌گیرد تا از گرما و رطوبت موجود تغذیه کرده و تقویت شوند. در نتیجه، برخی طوفان‌هایی که در گذشته پیش از رسیدن به قدرت کامل از بین می‌رفتند، اکنون فرصت بیشتری برای رشد و تشدید پیدا می‌کنند.

طبق گزارش ارث، درک چگونگی تغییر فصل طوفان‌ها، نه تنها برای هواشناسان، بلکه برای هر کسی که تصمیمات بلندمدتی در مورد ساختمان‌ها، خطوط ساحلی یا خدمات اورژانسی می‌گیرد، پیامدهای واقعی دارد.

در این گزارش آمده است که شواهد از تغییر آشکار الگوی طوفان‌ها در نیمکره شمالی حکایت دارد. این پژوهش به درک بهتر رفتار طوفان‌ها در دوره گذار از زمستان به تابستان کمک می‌کند، دوره‌ای که تاکنون کمتر مورد توجه قرار گرفته و بسیاری از تغییرات مهم آن نادیده مانده بود.

پژوهشگران تاکید کردند که شناخت این تغییرات برای بهبود دقت پیش‌بینی‌های آب‌وهوایی و برنامه‌ریزی موثر جهت سازگاری با پیامدهای تغییرات اقلیمی، اهمیت زیادی دارد.

نتایج این تحقیق در مجله «تحقیقات ژئوفیزیکی اتمسفر» (Geophysical Research Atmospheres) منتشر شده است.

منبع: ایسنا