به گزارش سرویس علمی ایسنا، در یک رنگینکمان عادی، رنگ قرمز همواره در بخش فوقانی آن قرار دارد در حالی که بنفش در قسمت پایین است. این موضوع در حالتی صدق میکند که رنگینکمان توسط منشور شیشهای یا قطرات آب موجود در آسمان ایجاد شده باشد.
چنین حالتی همچنین به دلیل شیوهای است که این مواد نور را به طول موجهای مختلف میشکنند. در نتیجه رنگهایی با طول موج طولانیتر (مانند قرمز) در مقایسه با رنگهایی با طول موجهای کوتاهتر (مانند بنفش) کمتر شکسته یا خمیده میشوند.
دانشمندان دانشگاههای کویمبرای پرتغال، «موسسه دانشگاهی لیسبون» و دانشگاه لیسبون در مطالعهای جدید، منشوری را طراحی کردهاند که عکس منشورهای عادی رفتار میکند. این منشور رنگهای دارای طول موجهای طولانیتر را در مقایسه با طول موجهای کوتاهتر، بیشتر میشکند و نتیجه حاصل یک رنگینکمان معکوس است.
منشور جدید از متاماده تشکیل شده است؛ متامواد، مواد ساخت دست بشر هستند و ویژگیهایی دارند که به طور معمول در مواد طبیعی یافت نمیشوند. ویژگی غیرمعمول متاماده به کاررفته در خلق این رنگینکمان، امکان شکستن شدیدتر طول موجهای طولانیتر را فراهم میکند و این موضوع موجب ظهور رنگینکمان معکوس میشود.
دانشمندان در هر دوی آزمایشات و شبیهسازیهایشان نشان دادند متاماده به کاررفته در این تحقیق میتواند رنگینکمانی معکوس خلق کند.
جزئیات این دستاورد علمی در نشریه Applied Physics Letters قابلمشاهده است.
خبرگزاري ايسنا