مقالات مشاوره تحصیلی و آموزشی
شنبه، 09 آبان 1394
عواملی که مانع پیشرفت تحصیلی می‌شود

عواملی که مانع پیشرفت تحصیلی می‌شود


بعضی از دانش‌آموزان معتقدند در درس‌هایشان به اندازه‌ای که تلاش می‌کنند نتیجه نمی‌گیرند و بسیاری از تلاش‌هایشان برای بهتر شدن وضعیت درسی‌شان بی‌نتیجه می‌ماند. این امر باعث ناامیدی و کم شده انگیزه آن‌ها می‌شود. برای حل این مشکل باید عواملی که مانع پیشرفت تحصیلی‌تان می‌شود را به خوبی شناسایی کرده و تلاش کنید که آن‌ها را از بین ببرید. در این یادداشت به بررسی این عوامل می‌پردازیم:
1- نداشتن مهارت‌های مطالعاتی تحصیلی: مهارت‌هایی مثل شیوه صحیح مطالعه، خلاصه برداری، روش‌های حل مسئله و مهارت آزمون دادن اهمیت بسیار زیادی دارند و ممکن است به دلیل ضعف شما در این مهارت‌ها نتایج خوبی بدست نمی‌آورید. این مهارت‌ها را بیاموزید و به صورت عملی تمرین کنید، یادتان باشد مدتی طول می‌کشد تا در این مهارت‌ها زبده شوید.
2- مشکل در برنامه‌ریزی: در امور تحصیلی برنامه‌ریزی اهمیت بسیار زیادی دارد زیرا زمان مطالعه و مرور هر درس مشخص می‌شود و انرژی شما به صورتی متعادل بین دروس تقسیم می‌شود. اصول برنامه‌ریزی را یاد بگیرید و در هفته‌های اول از یک مشاور تحصیلی کمک بگیرید. گاهی هم اراده شما برای انجام برنامه ضعیف است که باید با مشخص کردن جایزه و تنبیه برای خودتان، تلاش کنید که برنامه به خوبی انجام شود. باید انگیزه‌تان را برای انجام برنامه بالا ببرید. دربخش مقالات به صورت مستقل در مورد برنامه‌ریزی و انگیزه بحث شده است. در صورت علاقمندی آن‌ها را ببینید.
3- نداشتن وقت برای تفریح: همانطور که برنامه‌ریزی برای مطالعه مهم است باید درهفته ساعاتی را برای تفریح اختصاص دهید. این‌کار کیفیت یادگیری شما را افزایش می‌دهد. نوع تفریح به سلیقه شما بستگی دارد اما اگر فعالیت‌هایی که در محیط باز انجام شود و روحیه شما را شادتر کند، مفیدتر خواهد بود.
4- عدم اعتماد به نفس: گاهی نتایج ضعیف در طول زمان باعث می‌شود دانش‌آموز اعتماد به نفس خود را از دست بدهد و باور کند که سطح توانایی‌هایش همین قدر است در بخش مقالات شنیداری مقاله‌ای با عنوان " ناتوانی آموخته شده" وجود دارد که مفصل در این مورد بحث کرده‌ایم. هیچگاه نباید باور کنید که اندازه توانایی شما محدود است و بهتر از این نخواهید شد.
5- نداشتن تمرکز: داشتن تمرکز اهمیت بسیار زیادی هنگام یادگیری دارد اگر مرتبا حواس‌تان پرت می‌شود کاغذی در کنارتان بگذارید و فکرهای مزاحمی که به ذهنتان می‌رسد را بنویسید به مرور زمان با این نوشتن تمرکزتان بهتر می‌شود سعی کنید در محیطی ساکت درس بخوانید و عوامل حواس پرتی را از اطرافتان حذف کنید مثل موبایل ، تبلت اگر با این کار تمرکزتان بهتر نشد حتما از یک مشاور بگیرید.
6- دوستان نا مناسب: دوستان شما در طرز فکرتان تاثیر بسیار زیادی دارند اگر دوستانی دارید که کمتر مطالعه می‌کنند و بیشتر به کارهایی جانبی می‌پردازند. سعی کنید آن‌ها را حذف کنید زیرا هر چقدر هم تلاش کنید طرز فکر آن‌ها روی شما اثر خواهد گذاشت. گاهی مرتبا خودتان را با دوستانتان مقایسه می‌کنید که چقدر مطالعه کرده‌اند؟ اینکار هم اشتباه است زیرا سرعت یادگیری و مطالعه افراد متفاوت است. شاید آن‌ها در بعضی درس‌ها در زمان کمتری مطالعه می‌کنند و یاد می‌گیرند نباید خودتان رابا آن‌ها مقایسه کنید. گاهی هم ممکن است دوستان شما دراین زمینه با شما صادق نباشند و اینکار روحیه شما را به هم خواهد ریخت.
7- تغذیه نامناسب: نخوردن صبحانه و مصرف کم ویتامین A باعث بی‌حوصلگی وعدم تمرکز می‌شود سعی کنید در طول روز حتما میوه و سبزیجات مصرف کنید و در هفته حداقل یکبار ماکارانی، جگر، گوشت قرمز یا ماهی مصرف کنید اینکار به بهتر شدن حافظه و تمرکزتان کمک می‌کند.
8- خواب کافی: بعضی از دانش‌آموزان شب را تا دیر وقت مطالعه می‌کنند و به اندازه کافی نمی‌خوابند اینکار باعث آسیب دیدن مغز می‌شود و یادگیری را مختل می‌کند.
9- تصورات نادرست: بعضی از دانش‌آموزان تصور می‌کنند برای موفقیت باید معلم خصوصی، انواع لوح فشرده آموزشی و در کل انواع امکانات آموزشی متنوع داشته باشند و دلیل افت تحصیلی و یا عدم پیشرفت خود را عوامل بیرونی می‌دانند. این تصور کاملا غلط است محوریت تمام کارها خود شما هستید و این ابزارها می‌تواند سرعت پیشرفت شما را بیشتر کند. صرفا استفاده از ابزار کمک آموزشی باعث موفقیت شما نمی‌شود بلکه تغییر را باید از خودتان آغاز کنید پس از شروع برنامه‌ریزی و فعالیت به کمک معلم یا مشاورتان می‌توانید ابزار کمک درسی مناسب را خریداری کنید و یادتان باشد در خرید این ابزار زیاده روی نکنید زیرا بسیاری از کتاب‌ها در قفسه کتابخانه دانش‌آموزان خاک می‌خورد و هیچگاه استفاده نمی‌شود. پس بعد از مشخص شدن سطح علمی‌تان در هر درس باید اقدام به خرید وسایل کمک آموزشی کنید  نه در ابتدای کار و به طور خلاصه دلیل موفقیت دانش‌آموزان موفق کتاب‌ها و جزوه‌های خاص آن‌ها و تلاش‌هایتان دلیل موفقیت‌شان است.
10- استرس: استرس به خودی خود چیز بدی نیست. استرس باعث می‌شود در شرایط خواص سریعتر عمل کنیم و گاهی باعث نجات جانمان می‌شود و به طور خلاصه دلیل بسیاری از کارهایمان استرسی است که در آن زمینه داریم. استرس بیش از حد است که نامطلوب است و باعث سردرد ، دل درد و مشکلات جسمی می‌شود. برای کنترل استرس بهترین کار برنامه‌ریزی است وقتی که از نظر ذهنی احساس می‌کنید که زمان کافی برای انجام کارهایتان دارید استرستان کمتر خواهد شد. عادت کنید به نوشتن نگرانی‌هایتان این کار باعث می‌شود بفهمید مشکلات به آن بزرگی که در ذهنتان مجسم می‌کنید نیست، با نوشتن، استرس به خوبی کنترل می‌شود اما اگر استرس شما با این روش‌ها کنترل نشد حتما به یک مشاور مراجعه فرمایید.
امیدواریم با دقت بیشتر در محیط اطرافتان موانع پیشرفت تحصیلی‌تان را شناسایی کنید و نتایج درسی‌تان ر وز بهتر و بهتر شود.

                                                                                                      موفق باشید
تهیه و تنظیم: واحد مشاوره دفتر مرکزی مبتکران
جستجو