مقالات مشاوره تحصیلی و آموزشی
پنجشنبه، 28 اردیبهشت 1396
ضرورت و لزوم جمع بندی

ضرورت و لزوم جمع بندی


جمع‌بندی، دوره‌ای متفاوت از گذشته
اکنون شما وارد مرحله‌ی جدیدی از درس خواندن‌تان می‌شوید. مرحله‌ای متفاوت از گذشته. شرایط به سرعت تغییر می‌کند و باید همه چیز را متناسب با شرایط جدید هماهنگ کنید. مطالعه‌ی مطلب زیر شما را در این جهت یاری می‌دهد.
1- قبل از دوره‌ي جمع‌بندي، اين‌گونه بود كه يك مطلب را مي‌خوانديد، تمرين و تست آن را انجام مي‌داديد، بعد به سراغ مطلب‌ بعدي مي‌رفتيد و همين‌طور تا آخر؛ يا درس ادبيات و عربي را درس به درس دنبال مي‌كرديد. ولي اگر قرار باشد به همين روش در ماه‌های باقي‌مانده عمل كنيد، بين مطالعه‌ي درس‌هاي اول و آخر فاصله‌ي زيادي ايجاد مي‌شود و ممكن است دوباره مباحث اول را فراموش كنيد. با اين روش، مطالعه متمركز نخواهد بود. در دوره‌ي جمع‌بندي، مطالعه‌ي شما بايد متمركز باشد و هر درس را در فاصله‌ي زماني كوتاهي مطالعه و برخي دروس مانند ادبيات و عربي را نه به شيوه‌ي درس به درس بلكه به صورت موضوعي جمع‌بندي كنيد.
2- اگر تا به‌حال درس خواندن را شروع نکرده‌اید، سعی نکنید همه‌ی درون خوانده نشده یا درس‌هایی را که بلد نيستيد، بخوانيد. اگر كارهاي انجام نشده زيادي را بايد در فرصت كم باقي‌مانده انجام دهيد، اين شيوه، شما را با كمبود وقت جدي روبه‌رو مي‌كند و شيرازه‌ي كارتان را از هم مي‌پاشد. در دوره‌ي جمع‌بندي مطالعه‌ي شما انتخابي خواهد بود و مباحثي را كه در بودجه‌بندي سؤالات كنكور ارزش كم‌تري دارند، يا مباحث دشوار را كه تسلط بر آن‌ها، وقت‌گير است، از برنامه‌ي مطالعاتي خود خارج خواهيد كرد و بدين ترتيب زمان بيش‌تري را ذخيره مي‌كنيد.
3- در گذشته، شما تست‌هاي يك درس را به صورت موضوعي و تفكيك شده پاسخ مي‌داديد. از اين رو به نظر مي‌رسيد كه به موضوعات هر درس تسلط داريد. اما در آزمون‌هاي جامع، به دليل تركيب شدن مباحث گوناگون و فشرده بودن سؤالات، نمره و نتيجه‌اي كه به دست مي‌آوريد،  با نمره‌اي كه در منزل به خود مي‌داديد بسيار تفاوت دارد. در دوره‌ي جمع‌بندي بايد به جاي نگاه موضوعي به درس و تست‌ها، نگاهي كلي و تركيبي به آن‌ها داشته باشيد.
4- قبل از دوره‌ي جمع‌بندي، تكاليف هر درس به شما مي‌گفت: چه اندازه وقت و زمان به آن اختصاص دهيد، اما در دوره‌ي جمع‌بندي، به دليل محدوديت زمان، اين بار وقت و زمان مي‌گويد كه تكاليف را چگونه انجام دهيد.
به دلايل پیش‌گفته، باید در دوره‌ي جمع‌بندي روش و منابع مطالعاتي، شيوه‌هاي مرور و برنامه‌ريزي، نسبت به دوره‌هاي قبل تغيير كند.
از چه زماني جمع‌بندي را شروع کنیم؟
شروع دوره‌ي جمع‌بندي با توجه به وضعیت درسي‌تان، تعيين مي‌شود. بچه‌هاي متوسط و كمي ضعيف‌تر مي‌توانند اندكي ديرتر و قوي‌ترها، زودتر دوره‌ي جمع‌بندي خود را شروع كنند. به طور كلي اين دوره از 15 اسفند آغاز و تا روز قبل از كنكور ادامه مي‌يابد.
مراحل دوره‌ی جمع‌بندی
ایام باقی‌مانده تا کنکور (دوره‌ی جمع‌بندی) را به سه مرحله تقسیم کنید.
1- مرحله‌ی اول: از 15 اسفند تا آخر فروردین
2- مرحله‌ی دوم: از اول اردیبهشت ماه تا اول خرداد
3- مرحله‌ی سوم: از اول خرداد تا پای کنکور
اولین مرحله‌ی جمع‌بندی
در اين دوره كه از نيمه‌ي دوم اسفندماه آغاز مي‌شود و تا پايان فروردين‌ماه ادامه مي‌يابد. سه فعاليت زير را به ترتيب دنبال كنيد:
1. اولویت اول: دروس نيمسال دوم پيش‌دانشگاهي را پابه‌پاي مدرسه با منابع تست آن بخوانيد. سعي كنيد از مدرسه عقب نمانيد و اين دروس تلنبار نشوند.
2. اولویت دوم: در كنار خواندن دروس ترم دوم پيش‌دانشگاهي، تمام تلاش خود را به كار گيريد، تا دروس نيمه‌تمام يا به قول معروف دروس «زخمي» را تمام كنيد. به دروس اختصاصی اهمیت بیش‌تری بدهید. از انجام كارهاي پرحجم و غيرضروري و استفاده از منابع كمك درسي متنوع اجتناب كنيد.
3. اولویت سوم: درس‌هايي كه خوانده‌اید را رها نكنيد. براي مرور فشرده‌ي آن‌ها از هم‌اكنون به ويژه در فرودين‌ماه برنامه‌ريزي كنيد.
اگر عقب‌افتادگي درسي بيش‌تري داريد، طوري كه قادر به انجام سه فعاليت بالا نباشيد، بهتر است در اولويت اول، دروس نيمسال دوم را به همراه مدرسه جداً دنبال كنيد، در اولويت دوم، به جاي تمام كردن همه‌ي دروس خوانده نشده و نيمه‌كاره، فقط روي مباحث كليدي و پرسؤال كنكور تمركز كنيد يا مباحثي از دست نخورده‌ها را برداريد كه سريع‌تر جمع و جور مي‌شوند. بطور موقت ساير مباحث نخوانده را از برنامه‌ي خود خارج كنيد (تكنيك مطالعه‌ي گزینشی).
4. آمادگي براي شركت در اولين آزمون جامع آزمايشي را هدف خود قرار دهید. پس از عيد از شركت در آزمون‌هاي مرحله‌اي كه جامع نيستند، جداً پرهيز كنيد، شركت در اين نوع آزمون‌ها موجب كند شدن پيشرفت و جمع‌بندي دروس شما مي‌شود.
5. بسياري از آموزشگاه‌ها و مدارس، عقب‌افتادگي‌هاي خود را با تنظيم كلاس‌هاي فوق‌العاده در ايام عيد، جبران مي‌كنند. مراقب باشيد در صورت ضرورت، در اين كلاس‌ها يا بخشي از آن‌ها شركت كنيد.
حالا بر اساس نکات گفته شده وضعیت درسی‌تان را معلوم کنید و جهت آمادگی برای اولین آزمون جامع آزمایشی، هدف‌گذاری کنید. در شماره‌ی بعد با دومین مرحله‌ی جمع‌بندی آشنا خواهید شد.



تهیه و تنظیم: واحد مشاوره دفتر مرکزی مبتکران




جستجو