مقالات مشاوره تحصیلی و آموزشی
دوشنبه، 25 دی 1396
برخورد موثر در ارتباط با نتایج امتحان دانش‌آموزان

برخورد موثر در ارتباط با نتایج امتحان دانش‌آموزان


بسیاری از دانش‌آموزان دوست دارند که پس از اتمام یک آزمون، تمام اتفاقات و حواشی آن ‌را به فراموشی بسپارند اما بهتر است که در یک مدت کوتاه پس از امتحان‌، به ارزیابی کل امتحان بپردازد. یقینا آن‌ها در آینده با آزمون‌های بیشتری مواجه خواهند شد. اگر از آن‌ها بخواهید روی یک کاغذ درباره‌ی احساس و تفکرات‌شان چیزی بنویسند به آن‌ها کمک خواهد کرد که با امتحان و هر عاملی که باعث نگرانی آن‌‌ها می‌شود بهتر کنار بیایند.
به طورکلی یکی از بهترین راه‌های از بین بردن نگرانی‌ها‌ی فزاینده در دانش‌آموزان، مطمئن ساختن آن‌ها از این واقعیت است که حالت ناآرامی (در حد بهینه) می‌تواند یک مشوق و محرک خوب باشد و ما را بسوی آن چه قابلیت و توانایی آن‌ را داریم سوق داده و برای کسب آمادگی برای رسیدن به اهداف مهیا می‌سازد که این اصلا چیز بدی نیست.
یکی دیگر از مباحث مهم بعد از هر آزمونی دریافت کارنامه‌‌ی تحصیلی می‌باشد. دریافت کارنامه‌ی تحصیلی معمولا برای دانش‌آموزان و والدین آن‌ها با اضطراب و دلهره همراه است و این استرس در میان دانش‌آموزانی که به هر دلیلی امتحان خود را با موفقیت پشت سر نگذاشته اند، به مراتب بیشتر دیده میشود.
در این میان دانش‌آموزان به دو دسته تقسیم میشوند:
 گروه دانش‌آموزان موفق
 گروه دانش‌آموزان ناموفق.
بنابراین با توجه به این دو گروه دانش‌آموز برخورد والدین نیز با هر گروه باید متفاوت باشد.
* برخورد با دانش‌آموزان موفق:
1- نتایج امتحانات را در درجه‌ی اول ناشی از تلاش و کوشش خودشان بدانید و اگر در رسیدن به موفقیت با او همکاری و او کمک کرده اید به آن اعتنایی نکنید و صراحتا گوشزد کنیدکه فعالیت، توکل و تلاش او به نتیجه خوب امتحان منجرشده است.
2- در زمانی که دانش‌آموز به موفقیتی دست می‌یابد باید سعی کنید که علل موفقیت او را مشخص کنید تا بداند اسباب و علل پیروزی او چه چیزهایی بوده و سپس با تاکید بر آن‌ها زمینه‌ی رشد شخصیتی وی را در تمام ابعاد فراهم کنید.
3- طوری عمل کنید که دانش‌آموزان بدانند که با گرفتن نمرات درخشان و کارنامه‌ی قبولی کار تمام نشده بلکه باید خود را برای مراحل بعدی آماده کنند. بنابراین بعد از دریافت کارنامه‌ی قبولی و استراحت و تفریح مختصر، باید به آنان کمک کنید تا برنامه‌ای برای خود تنظیم کنند و به فعالیت‌های خود در جهت افزایش دانش خود ادامه دهند.

* برخورد با دانش‌آموزان ناموفق:

بدون شک همه‌ی دانش‌آموزان نتایج دلخواه و مناسب را به دست نمی‌آورند و علت این مساله نیز به عوامل مختلفی بستگی دارد. ویژگی‌های فردی دانش‌آموزان، عوامل آموزشگاهی، خانوادگی و اجتماعی می‌تواند در نحوه‌ی نتیجه‌گیری دانش‌آموزان موثر باشد؛ اما برخی از والدین بدون توجه به این مسایل نتایج ضعیف درسی فرزندان خود را بر نمی‌تابند و پس از اطلاع از نمرات ضعیف فرزندان ، به آن‌ها برچسب‌های ناروایی می‌زنند.
اما بهتر است بدانید که:
1- زدن برچسب نه تنها هیچ کمکی به پیشرفت تحصیلی دانش‌آموز نمی‌کند بلکه در اغلب موارد دانش‌آموزان را از اشتیاق ادامه تحصیل و کسب موفقیت درسی باز می‌دارد.
2- کارشناسان تربیتی معتقدند هنگام دریافت کارنامه‌ی فرزندان و اطلاع از نمرات ضعیف آن‌ها، مواظب روح و روان آن‌ها باشید و از سخت گیری و بی احترامی نسبت به آن‌‌ها پرهیز کنید.
3- همواره سعی کنید توانمندی‌های او را مد نظر قرار بدهید و نه ضعف‌‌‌‌‌‌‌هایش را.
4- به تفاوت‌های فردی دانش‌آموزان توجه کنید و هرگز او را با دیگران مقایسه نکنید.
5- توقع و انتظار از فرزندتان در حد توانایی او باشد.


 واحد مشاوره دفتر مرکزی مبتکران

جستجو