مقالات مشاوره تحصیلی و آموزشی
شنبه، 12 اسفند 1396
تعطیلات نوروزی خود را چگونه گذراندید؟

تعطیلات نوروزی خود را چگونه گذراندید؟


به زودی تعطیلات نوروز از راه می‌رسد. این تعطیلات برای هر دانش‌آموزی رنگ و بوی خودش را دارد. عده‌ای از دانش‌آموزان منتظر رسیدن تعطیلات برای استراحت و تفریح هستند و عده‌ای منتظر شروع تعطیلات برای آغاز دوی ماراتن آمادگی آزمون‌های ورودی مدارس، کنکور و حتی امتحانات پایان سال تحصیلی. وجه مشترک اغلب دانش‌آموزان در این میان، برنامه‌ریزی است. اغلب افراد تمایل دارند برای این تعطیلات دو هفته‌ای برنامه‌ای داشته باشند تا بتوانند به نحو احسن از تعطیلات پیش روی استفاده کنند. فرض کنید بعد از تعطیلات، معلم ادبیات از شما خواسته انشایی بنویسید با این مضمون: «تعطیلات نوروزی خود را چگونه گذراندید؟»  نگاهی به تعطیلات سال‌های گذشته خود داشته باشید. آیا تا به حال توانسته‌اید طبق برنامه‌ی از پیش تعیین شده پیش بروید؟ و اگر هم برنامه‌ای در نظر نگرفته‌اید آیا در نهایت تعطیلات را با رضایت به پایان رسانده‌اید و هفته بعد از تعطیلات عملکرد مثبتی در مدرسه داشته‌اید یا خیر؟ آیا انشای پرافتخاری برای خود نوشته‌اید؟ در سال جدید چطور؟ آیا قصد دارید انشای پرافتخار بهتری برای خود رقم بزنید؟ اگر بله، این مقاله سعی دارد به شما در رسیدن به این مقصود کمک کند.
برنامه‌ریزی صحیح برای این ایام، برنامه‌ای است که در آن ساعات مطالعه متناسب با نیاز، هدف، ساعات استراحت و تفریح مطابق با زمان‌های خالی و برنامه خانواده در آن گنجانده شود. این برنامه را حتما پیش از شروع تعطیلات بنویسید. بهترین زمان برای انجام برنامه‌ریزی یک هفته تا ده روز قبل از شروع تعطیلات است. در اینصورت برنامه نوشته شده دقیق‌تر و شفاف‌تر خواهدبود. با آغاز تعطیلات به دلیل تغییر انگیزه‌ها و اولویت‌ها، احتمال نوشتن و اجرای برنامه‌ها کاهش پیدا می‌کند. برای نوشتن برنامه ابتدا مشخص کنید چه مباحثی را باید مطالعه کنید و به چه صورت. اگر در آزمون‌های ادواری مثل آزمون‌های مبتکران شرکت می‌کنید از نتیجه آزمون جمع‌بندی نیمسال اول خود می‌توانید استفاده کنید. نتایج آزمون‌های خود را تحلیل کنید و مباحثی را که در آن‌ها ضعف داشتید در برنامه خود بگنجانید. مباحث زیر می‌توانند در اولویت‌های برنامه شما قرار گیرند:
**  مرور نقاط ضعف در دروس نیمسال اول
** آمادگی برای آزمون بعد از تعطیلات
** انجام تکالیفی که احتمالا دبیران برای این ایام درنظر گرفته‌اند
** تمرین بیشتر در دروس نیمسال دوم
* اگر دانش‌آموز سال نهم هستید و قصد شرکت در آزمون ورودی مدارس استعدادهای درخشان را دارید، دروس سال هشتم نیز در این دسته قرار می‌گیرند.
دقت کنید که برنامه‌ای که می‌نویسید کاملا شفاف و همینطور واقع بینانه باشد. به عنوان مثال مشخص کنید برای هر مبحث نیاز به تست زدن دارید، یا قبل از آن باید مجدد کتاب و جزوه خود را مطالعه کنید و یا برای تسلط بیشتر باید تمرینات تشریحی حل کنید. هرچقدر هم که مطالعه و تمرین در این ایام برایتان مهم است، از استراحت و تفریح غافل نشوید. دقت کنید که پس از تعطیلات دوران فشرده‌تری برای مطالعه و درس خواندن در پیش روی دارید، چرا که علیرغم اینکه تدریس کتاب‌های درسی هنوز به پایان نرسیده، شما باید در کنار مطالعه دروس جدید، خود را برای شرکت در آزمون‌های متعدد ورودی مدارس و همچنین امتحانات پایان ترم آماده کنید. پس حتما در برنامه خود استراحت را نیز در نظر بگیرید که با روحیه آماده و شاد وارد دوران فشرده بعد از تعطیلات شوید.
 نکته دیگر اینکه حتما خانواده را در جریان برنامه خود قرار دهید و برنامه‌تان را با برنامه خانواده هماهنگ کنید که به دلیل تداخل برنامه‌ها در اجرای آن به مشکل برنخورید. پیشنهاد می‌شود که اگر خانواده شما برای روزهای اول و سیزدهم فروردین برنامه ویژه‌ای دارند، این روزها را جزء روزهای استراحت خود قرار دهید؛ تفریح در کنار خانواده از راه‌های موثر کاهش اضطراب قبل از امتحان است.
اگر در برنامه‌ریزی درسی برای این ایام مشکل دارید، می‌توانید از نمونه برنامه‌ای که به همین منظور تهیه شده و در سایت مبتکران و همچنین سی دی پیش آزمون‌های شما قرار گرفته کمک بگیرید. درنهایت اینکه به یاد داشته باشید مسئولیت طراحی برنامه، اجرا و درنهایت داوری آن به عهده خود شماست. امیدواریم که با بهترین عملکرد خود ظاهر شوید.


سمیرا جمالو
 واحد مشاوره دفتر مرکزی مبتکران

جستجو