مقالات مشاوره تحصیلی و آموزشی
شنبه، 09 شهریور 1392
 دانشگاه آزاد و انتخاب رشته

دانشگاه آزاد و انتخاب رشته

 قدم اول را آگاهانه و با احتیاط بردارید.
انتخاب رشته‌ی دانشگاه آزاد با دانشگاه دولتی تفاوت زیادی دارد. این تفاوت به قدری اهمیت دارد،  که اگر داوطلبان به آن توجه نکنند، تلاش‌هایشان به هدر خواهد رفت و ممکن است در عین شایستگی و کسب نمره مطلوب، نتوانند در رشته‌ی دلخواهشان قبول شوند. به همین دلیل قصد داریم تا شما عزیزان را با چگونگی انتخاب رشته در دانشگاه آزاد و تفاوت‌های آن با دانشگاه دولتی آشنا کنیم. ابتدا تفاوت‌های این دو دانشگاه را، از نظر انتخاب رشته توضیح می‌دهیم.
تفاوت‌های انتخاب رشته
 در دانشگاه دولتی و آزاد
1- در دانشگاه‌های دولتی، داوطلبان بعد از آن که کنکور دادند، کارنامه خود را تحویل خواهند گرفت ودر صورتی که مجاز به انتخاب رشته خود، به انتخاب رشته خواهد پرداخت. اما در دانشگاه آزاد، باید در همان زمان ثبت‌نام (حدود 6 ماه قبل از آزمون) و بدون آن که بدانند، چه نتیجه و رتبه‌ای را بدست خواهند آورد، انتخاب رشته کنند.
2- چون داوطلبان در انتخاب رشته دانشگاه دولتی بعد از دریافت کارنامه، انتخاب رشته می‌کنند، بنابراین می‌توانند حدس بزنند که در چه رشته‌هایی، احتمال دارد، قبول شوند، اما همانطوری که اشاره شد، در دانشگاه آزاد باید رتبه و نمره خود را، چند ماه قبل حدس بزنند، بنابراین تخمین این که، در چه رشته‌هایی شانس قبولی دارند، خیلی مشکل خواهد بود.
3- در انتخاب رشته‌ی دانشگاه دولتی داوطلبان می‌توانند، یکصد (100) رشته‌ی دانشگاهی را انتخاب نماید، در حالی که در دانشگاه آزاد، در نظام غیرپزشکی (تمام وقت)6، پاره‌وقت 4 و پزشکی 4 انتخاب خواهند داشت، یعنی در مجموع و در خوشبختانه‌ترین حالت آن، حداکثر حق دارند، 14 گذشته را انتخاب نمایند.
4- جابه‌جا کردن رشته‌ی انتخابی در بین اولویت اول تا صدم در دانشگاه دولتی، هیچ تغییری در شانس قبولی ایجاد نخواهد کرد. اما جابجا کردن رشته ی دانشگاهی و تغییر دادن جای آن‌ها، در دانشگاه آزاد، موجب کاهش و یا افزایش شانس قبولی در رشته‌ی مذکور می‌گردد، یعنی اگر در دانشگاه دولتی رشته‌ی خاصی را به جای انتخاب صدم، در انتخاب اول قرار دهید، هیچ تغییری در احتمال قبولی به‌وجود نخواهد آورد. در حالی که این جابه‌جایی در دانشگاه آزاد، احتمال قبولی را کم یا زیاد خواهد نمود. این موضوع جزو مهم‌ترین تفاوت‌های انتخاب رشته دانشگاه دولتی و آزاد به حساب می‌آید.
 برای آن‌که بتوانید انتخاب رشته‌ی موفقی داشته باشید، به چه اطلاعاتی نیاز دارید؟
 برای آن‌که بتوانید، انتخاب رشته‌ی موفق و درستی داشته باشید، به اطلاعات زیر نیاز دارید:
الف) با رشته‌های دانشگاهی، آشنایی کافی داشته باشید:
 این آشنایی باید در مورد دروس دانشگاهی رشته‌ی مذکور، توانمندی‌های لازم
برای موفقیت، گرایش‌ها و شرایط ادامه تحصیل و شرایط بازار کار باشد. برای به‌دست آوردن این اطلاعات می‌توانید به منابع زیر مراجعه کنید.
1- کتاب «راهنمای کامل رشته‌های دانشگاهی و زمینه‌های شغلی» از انتشارات مبتکران، 1386.
2- CD سامان رشته که از طریق سازمان سنجش دو سال از طریق کتاب فروشی‌ها توزیع می‌گردد.
3- کتاب انتخاب رشته در سال اول دبیرستان از انتشارات مبتکران، 1384.
4- هفته‌نامه خبری و اطلاع‌رسانی پیک‌سنجش.
5- مشورت با مشاوران تحصیلی کار آزموده و دانشجویان شاغل به تحصیل در رشته‌های مورد علاقه شما.
6- مجلات و دفترچه‌های راهنمای که در این زمینه منتشر می‌شوند.
ب) از نمره تراز آخرین فرد قبول شده در رشته‌های مورد علاقه خود، در کنکورهای سال قبل، مطلع شوید:
برای این کار باید دفترچه‌های راهنمای انتخاب رشته‌ی مؤسسات معتبر را تهیه کنید و با کنار هم قرار دادن آن‌ها، نمرات، تراز آخرین فرد پذیرفته شده و تغییرات این نمره را در طی چند سال اخیر، مورد بررسی قرار دهید.
ج) نمره تراز خود را برای آزمونی که چند ماه بعد، برگزار خواهد شد (کنکور دانشگاه آزاد) حدس بزنید.
این کار را می‌توانید از طریق نمرات ترازی که در کنکورهای آزمایشی به‌دست آورده‌اید، حدس بزنید. به‌خاطر داشته باشید که سقف (حداکثر) و کف (حداقل) نمره تراز کنکورهای آزمایشی مؤسسات مختلف با یکدیگر تفاوت دارند. بعضی از نمرات، مشابه دانشگاه آزاد و برخی دیگر، مانند دانشگاه دولتی هستند. بنابراین خوب است که ضمن تماس با واحد مشاره مؤسسه مذکور از این موضوع مطلع شوید.
نمرات تراز کنکورهای آزماشی مبتکران، شباهت زیادی به دانشگاه آزاد دارد، بنابراین داوطلبان عضو مبتکران به نمرات تراز کل خود در این آزمون مراجعه کنند و با توجه به این نمرات، نمره تراز خود را در کنکور دانشگاه آزاد حدس بزنند. البته در بخش پایانی، توضیحات کامل‌تر را در این مورد، خواهیم داد.
د) از روش و نحوه‌ی انتخاب رشته دانشگاه آزاد، آگاه شوید:
به دلیل پیچیدگی این موضوع، باید با دقت به مطالب بخش بعدی توجه کنید. بعد از آگاهی از نحوه‌ی انتخاب رشته دانشگاه آزاد، با کنار هم قرار دادن اطلاعاتی که به‌دست آورده‌اید، می‌توانید انتخاب آگاهانه و درستی داشته باشید. نکته‌ی مهم آن است که به دنبال رشته‌هایی بروید که اولاً مورد علاقه شما باشند، ثانیاً توانایی تحصیل در آن‌ها را داشته باشید و ثالثاً احتمال قبولی شما در آن‌ها وجود داشته باشد.

جستجو