مقالات مشاوره تحصیلی و آموزشی
یکشنبه، 10 شهریور 1392
خوب آزمون دادن هنر است

خوب آزمون دادن هنر است

 بسياري از دانش‌آموزان معتقد هستند که براي درس خواندن وقت کافي مي‌گذارند اما نتيجه مطلوب را هنگام آزمون نمي‌گيرند. در اين مقاله به نکات مهمي مي‌پردازيم که در آزمون تشريحي بايد به آن دقت کنيد:
1- حتما هنگام مطالعه سعي کنيد نکات مهم را در يک کاغذ بنويسيد.
وقتي شما بري بار سوم يا بيش‌تر يک منبع مطالعاتي را مي‌خوانيد بازده يادگيري‌تان بسيار پائين مي‌آيد. مثلا وقتي براي بار چندم قبل از امتحان با عجله صفحات کاغذ را ورق مي‌زنيد آنچنان کار مفيدي انجام نمي‌دهيد. زيرا بخشي از مغز فعاليت مي‌کند که در پزشکي به آن حافظه تصويري مي‌گويند. تا به حال تجربه اين اتفاق را داشته‌ايد که سر جلسه امتحان يک کلمه يا يک رابطه را فراموش کرده باشيد اما کاملا يادتان مي‌آيد که اين واژه مثلا سمت راست کتاب با پايين صفحه است .اين کلمات يا روابط را شما در بار چندم از يک منبع ثابت مطالعه کرده‌ايد.براي جلوگيري از اين اتفاق بايد شکل منبع براي مرور عوض شود. مثلا بار اول يا دوم را از کتاب درسي بخوانيد و براي مرور از خلاصه‌نويسي‌ها يا کتاب کمک درسي استفاده کنيد.
2- مراحل نوشتن پاسخ يک پرسش استدلالي را ياد بگيريد.
بسياري از دانش‌آموزان به صورت شفاهي مي‌توانند يک مسئله را حل کنند و يا يک رابطه را اثبات نمايند. اما هنگام آزمون ترتيب نوشتن استدلال را به درستي انجام نمي‌دهند. حتما از يک کتاب کمک آموزشي مراحل اثبات يک قضيه و يا رابطه را ياد بگيريد. فرض‌ها چطور نوشته مي‌شوند، حکم مسئله چطور نوشته مي‌شود، به چه روابطي براي اثبات نياز است و از شما پذيرفته مي‌شود و چه روابطي در صورت استفاده بايد اثبات شود.
3- در امتحانات تشريحي تميز و مرتب بنويسيد و زير مطالب مهم خط بکشيد.
در اين مورد تمرين کنيد حتي اگر با زبان و ادبيات خودتان مي‌نويسيد. اما سعي کنيد از ادبيات کتاب درسي هم استفاده کنيد. بسياري از دانش‌آموزان با حفظ کردن کتاب مشکل دارند و علاقه‌مند هستند با ادبيات خودشان بنويسند. اما تجربه نشان مي‌دهد کساني که متن‌هايشان به کتاب شبيه‌تر است در امتحانات نمره کامل‌تري دريافت مي‌کنند. در هر صورت براي کنکور مجبور به حفظ کلمات کليدي هستيد. در کنکور دو سال قبل در درس دين و زندگي پرسشي مطرح شده بود که گزينه‌هايش هم معنا بودند و طراح دقيقا واژه کتاب را مدنظر داشت.
4- حتي اگر نمي‌توانيد مسئله‌اي را حل کنيد روابط و مفاهيمي که با آن مسئله مرتبط مي‌دانيد را بنويسيد.
5- حساسيت بي‌مورد زمان را تلف مي‌کند و اغلب اضطراب‌آور است.
پس در آزمون هنگام رسم شکل‌ها و يا نوشتن متن‌ها دقت کنيد اما حساسيت بي‌مورد نداشته باشيد که مرتب نوشته‌ها را خط بزنيد و يا يک شکل را چندين بار رسم کنيد.
6- حل نمونه پرسش‌هاي سال‌هاي قبل کمک زيادي به شما مي‌کند.
اغلب بخش قابل توجهي از پرسش‌هاي پايان سال مشترک است. اگر با دقت پرسش‌هاي سال‌هاي قبل را حل کنيد مطمئن باشيد حداقل با 14 نمره از پرسش‌هاي آزمون آشنا هستيد.
7- کليد آزمون و نحوه نمره دهي را ببينيد.
اين کار باعث مي‌شود شيوه نوشتن‌تان اصلاح شود.
8- روز قبل آزمون حتما يک برگه امتحاني شبيه يک آزمون واقعي به آن پاسخ دهيد.
در اين کار ايرادهايتان را دقيقا مشخص کنيد. در صورتي که اين کار را چندين بار انجام دهيد،  نتايج فوق العاده‌اي مي‌گيريد.
9- بعد از امتحان به دنبال جواب‌هاي صحيح نباشيد.
اگر متوجه بي‌دقتي‌هايتان نشويد از نظر روحي روي آزمون‌هاي بعدي‌تان اثر نامطلوب خواهد گذاشت. پس بعد از آزمون با دوستانتان روي آزمون بحث نکنيد و به دنبال کليد آزمون هم نباشيد، فقط به آزمون بعدي فکر کنيد. همين!
اميدواريم در آزمون‌هاي امسال از سال‌هاي قبل موفق‌تر باشيد.

مهندس امين نايبي - مشاور مبتکران

جستجو