مقالات مشاوره تحصیلی و آموزشی
چهارشنبه، 02 مهر 1393
ماه مهر و موسم انتخاب کتاب

ماه مهر و موسم انتخاب کتاب

 باز هم ماه مهر آمد و موسم انتخاب. در این ماه بازار کتاب‌های کمک درسی در خیابان انقلاب بسیار داغ است. در این آشفته بازار کتاب‌‌های رنگارنگ و متعدد از نشرهای خوش رنگ و لعاب کتاب‌هایی پیدا می‌شوند که سری در میان سرها دارند و می‌توانند جزو انتخاب‌های اول کمک درسی خوان‌ها باشد. در این مطلب می‌خواهیم به معیارهای انتخاب کتاب بپردازیم. با ما همراه باشید.

اول باید بدانید که چند نوع کتاب کمی آموزشی داریم؛
کتاب‌های آموزشی: این کتاب‌ها، همان درس‌های کتاب را با مثال‌های متنوع برایتان قابل فهم‌تر می‌کند؛ اما تمرین‌ها و خودآزمایی‌هایشان کم است. این کتاب‌ها وقتی به‌کار می‌آیند که کلاس نمی‌رویم و می‌خواهیم معلم سرخود باشیم. البته با این شرط که مطالب را عمیق و مفهومی توضیح داده باشند.

کتاب‌های مبحثی: هر کتاب مبحث خاصی از کتاب درسی را تشریح می‌کند. این کتاب‌ها برای زمانی مناسب هستند که در یک مبحث خاص مشکل داشته باشید.

کتاب‌های تست موضوعی: همان طور که از اسمش پیداست این کتاب‌ها پر تست هستند اما منظور از موضوعی این است که دسته‌بندی تست‌ها در کتاب بر اساس موضوع سوال است. برای انتخاب این کتاب‌ها دقت کنید که اولا تست‌های آن تست کنکورهای سراسری و آزاد باشد، دوما این کتاب‌ها بدون پاسخ تشریحی ارزش چندانی ندارند چون با بررسی پاسخ تشریحی است که بسیاری از نکات را یاد می‌گیرید.

کتاب‌های تست دوره‌ای: این کتاب‌ها شامل کنکور سال‌های گذشته می‌شوند که بهترین‌شان متعلق به «انتشارات سازمان سنجش کشور» است.

حالا فرض می‌کنیم در همان قدم اول آمده‌اید انقلاب تا کتاب کمک آموزشی مناسب خود را پیدا کنید. اولا که نباید همین اول کار بیایید انقلاب، اولین کتابی که باید بخوانید کتاب درسی‌تان است. حتی اگر قبولش هم نداشته باشید باز هم سوالات امتحانی از همان می‌آید.

حالا اگر ته کتاب‌های درسی را درآورده‌اید و آن‌ها را کامل یاد گرفته‌اید، جزوه‌های معلم‌تان هم چیز اضافه دیگری به دانش مخ‌تان اضافه نمی‌کند عیبی ندارد که به فکر کتاب کمک آموزشی بیفتید. اما اول باید بدانید از کتاب کمک آموزشی چه می‌خواهید: آموزش بیشتر و به عبارتی شیرفهم شدن مطالب؟ پرسش‌های چهارگزینه‌ای؟ یا پرسش‌های تشریحی؟ یا این‌که می‌خواهید سوال‌های کنکور سال‌های قبل را تجربه کنید؟ حالا که می‌دانید دقیقا چه می‌خواهید می‌توانید صاف سراغ قفسه‌ مربوطه بروید.
اما هنوز نمی‌دانید به چه کتاب فروشی یا انتشاراتی بروید. همین طور سرگردان و حیران تبلیغات و پوسترهای رنگارنگی می‌شوید که از در و دیوار آویزان است. اولا به هیچ یک از این شعارها و وعده وعیدها توجه نکنید. همچنین انتظار نداشته باشید اگر یک انتشاراتی یک کتاب خوب در درسی منتشر کرده باشد بقیه کتاب‌هایش هم به همان کیفیت باشد. گول طرح جلد و نام کتاب را هم نخورید. حالا اگر نام نویسنده را ملاک انتخاب‌تان قرار دهید باز جای دوری نمی‌رود.

در زیر به برخی نکاتی که باید در انتخاب‌تان مد نظر قرار دهید اشاره می‌شود:

1- اگر کتاب آموزشی می‌خواهید، بهتر است فصل‌بندی و ترتیب مطالب کتاب شبیه کتاب درسی باشد و هر فصل هم به بخش‌های کوچک‌تری تقسیم شده باشد. یکی از بخش‌هایی که هنوز معلم‌تان تدریس نکرده را نگاه کنید و ببینید شیوه بیان مطلبش را می‌پسندید و برایتان قابل فهم است یا نه. اگر همان حرف‌های کتاب درسی را تکرار کرده است از خرید آن صرف نظر کنید.

2- حجم کتاب را بررسی کنید و با زمانی که برای آن درس دارید مقایسه کنید. ببینید آن کتاب را برای شروع سال تحصیلی می‌خواهید یا ماه‌های آخر؟ اصلا فرصت خواندن آن کتاب را پیدا می‌کنید؟ در برخی کتاب‌های آموزشی خیلی از مباحث کتاب درسی را بیش از حد طول و تفصیل می‌دهند. مثلا گاهی اثبات قضیه‌ها و تمرین‌های کتاب خیلی به تفصیل آمده است که اغلب در آزمون‌ها کاربردی ندارند و فقط حجم کتاب‌ را سنگین می‌کنند. فکر نکنید حجم کتاب هرچه بیشتر باشد یعنی با خواندن آن باسوادتر می‌شوید.

3- اگر در کتابی سطح دشواری سوال‌ها را با علامت‌هایی مشخص کرده باشند یعنی این که نویسنده آن کتاب کارش خیلی درست است چرا که این امتیاز بزرگی برای کتاب محسوب می‌شود.

4- استفاده از شکل برای ماندگاری بیشتر مطالب در ذهن خواننده در کتاب خیلی به‌درد بخور است یا مثلا اگر سوال‌های متداولی که معمولا هنگام تدریس برای دانش‌آموزان پیش می‌آید در کتاب آورده شود می‌توانید جواب خیلی از سوال‌هایتان را در آن پیدا کنید. خلاصه این‌گونه خلاقیت‌ها و ابتکارهای نویسندگی باعث فهم بهتر مطالب می‌شود.
5- برای هر درس بیشتر از یک کتاب کمک درسی تهیه نکنید. اولا که کلی از مطالب این کتاب‌ها مشترک است. دوما خرید کتاب‌های زیاد مضطربتان می‌کند و دایم احساس می‌کنید کلی کتاب نخوانده دارید. مطمئن باشید خیلی از این کتاب‌ها را هیچ وقت نمی‌خوانید.

6- به تازگی انتشار کتاب توجه کنید و اگر کتاب درسیتان نسبت به سال پیش تغییراتی داشته در خرید آن کتاب عجله نکنید.

یادتان باشد که برای خرید کتاب مناسب می‌توانید از نظر مشاور تحصیلی یا معلمان باتجربه‌ای که بازار کتاب را خوب می‌شناسند هم استفاده کنید.

 

جستجو