مقالات مشاوره تحصیلی و آموزشی
پنجشنبه، 01 آبان 1393
برنامه مطالعاتی آبان ماه

برنامه مطالعاتی آبان ماه

 

از زمان عقب نمانیم

هر وقت به هر یک از ماه‌های سال و به کارهایی که باید در آن ماه انجام شود، فکر می‌کنیم می‌بینیم که هر ماه رنگ و ‌بوی آموزشی خودش را دارد. در شماره قبل از ماه مهر گفتیم و در مطلب حاضر به سراغ ماه آبان و مسائل‌اش می‌رویم.
اکنون به ماه آبان رسیده‌ایم
• هنوز شوق خواندن زیاد است. این شوق حتی تا نیم‌سال اول هم بالاست. اما برای گروهی از دانش‌آموزان، قصه جور دیگری است. برای آن‌ها آبان ماه، زمان آغاز عقب افتادن از برنامه درسی مدرسه است. این موضوع برای افرادی پیش‌ می‌آید که برنامه‌ریزی مدرسه را در اولویت قرار نداده‌اند، چه آن‌هایی که تنبلی و کم کاری کرده‌اند و چه آن‌هایی که با تمرکز بیشتر روی آزمون‌های آزمایشی، از مدرسه جا‌ مانده‌اند.
• با پیشرفت تدریس معلم‌ها، برگزاری امتحانات در مدرسه بیشتر و جدی‌تر می‌شود. گروهی از بچه‌ها از تعادل خارج می‌شوند، با تمرکز بر امتحانات مدرسه، «به روز بودن» را از دست می‌دهند و یا از مطالعه کامل برنامه آزمون‌های آزمایشی جا می‌مانند.
• با شروع امتحانات در مدرسه فرصت تکرار و تکمیل یادگیری دروس جدید سال چهارم بیش‌تر فراهم می‌شود، به همین جهت از اواخر آبان تا اواخر آذر، دانش‌آموزان به دروس پیش‌دانشگاهی بیش‌تر مسلط می‌شوند و نمرات‌شان در این دروس بهتر می‌شود.
• هنوز بسیاری از بچه‌ها در برنامه‌ریزی کم تجربه هستند. طبیعی ‌است نتوانید همه فعالیت‌ها را هماهنگ با هم پیش ببرید. ممکن است بخشی از یک درس را خوب و قوی بخوانید اما بخش دیگری را به هر دلیل از جمله؛ دشواری، کمبود وقت، کم توجهی، برنامه‌ریزی نامناسب و... ضعیف‌تر بخوانید. این وضعیت ترمیم و جمع‌بندی مطالب را در آینده دشوارتر می‌کند. پس بهتر است از همان ابتدا به هیچ درس یا مبحثی کم توجهی نکنید و در اولین فرصت یا تعطیلی، آن‌ها را جبران کنید.
• عدم تسلط به برنامه‌ریزی و کم تجربگی در چگونگی مطالعه، موجب نوسان نمره و تراز در آزمون‌ها می‌شود. ممکن است شما نتوانید برخی از مباحث را آن‌طور که باید در آزمون به نمره بالا برسانید و به همین دلایل نمراتتان نسبت به آزمون‌های گذشته نوسان بیش‌تری پیدا کند.
به‌تدریج مشکلات گروهی از بچه‌ها در آزمون بیش‌تر می‌شود. عدم تسلط بر دروس و نداشتن مهارت برای آزمون دادن موجب می‌شود در بسیاری از اوقات نتوانید به اندازه سوادتان، حق‌تان را از آزمون بگیرید. باید نه فقط برای یادگیری بلکه برای تسلط بر مباحث نیز برنامه‌ریزی داشته باشید. مطالب آموخته شده گذشته را فقط دوباره خوانی کنید و تکرار نکنید. در دوره و مرورهای خود روی اشکالات خود تمرکز بیشتری داشته باشید و یادگیری‌تان را به سطوح بالاتر بکشانید. مطالب را اشکال‌گیری، طبقه‌بندی و سازماندهی کنید. از سوی دیگر باید هنر امتحان دادن و پاسخگویی در زمان را در خانه تمرین کنید نه در جلسه آزمون، تا قبل از آزمون آمادگی لازم را به دست‌‌آورده باشید.
• تلاش کنید با استفاده از تکنیک کاهش غلط‌، تعداد پاسخ‌های نادرست خود را تا جای ممکن به حداقل برسانید. در این تکنیک تنها سعی کنید به جای افزایش تعداد پاسخ‌های درست، از تعداد پاسخ‌های غلط خود کم کنید. این تکنیک روشی موثر برای افزایش نمره شما در آزمون‌هاست.
اگر در آزمون‌های آزمایشی شرکت می‌کنید جایی برای شل کار کردن وجود ندارد. هر هفته‌ای که ساعت مطالعه‌تان به هر دلیل کم شود نتایج آزمون‌تان ضعیف‌تر می‌شود. با تمام وجود کار کنید تا در ماه‌های بعدی راحت‌تر باشید.

بهروز فمی تفرشی (پیروز)

 

جستجو