مقالات مشاوره تحصیلی و آموزشی
ﺳﻪشنبه، 18 آذر 1393
یک جو غیرت برای قبولی

یک جو غیرت برای قبولی

 

این جملات را زیاد شنیده‌ایم که: فلان معلم درس دادن بلد نیست، برای همین من نمره کم می‌آورم. من باید به فلان موسسه بروم تا این کتاب را نداشته باشم نمی‌توانم درس­‌هایم را خوب یاد بگیرم. امسال یک مشاور اختصاصی نیاز دارم تا بتوانم در کنکور رتبه‌­ی خوبی بیاورم ... .

خیلی‌ها فکر می‌کنند آن‌هایی که در کنکور موفق می‌شوند حتما از امکانات خاصی برخوردارند و عامل اصلی موفقیت آن‌ها هم همین است.

150 کیلومتر آن طرف‌تر از پایتخت، کنارشهر بابل بخشی به­نام بندپی وجود دارد. جایی خوش آب و هوا و بکر با جنگل‌های وسیع در دل کوه‌های سر به فلک کشیده. خیلی از روستاهای این بخش در دل همین جنگل‌هاست و به همین علت رفت و آمد به این روستا­ها خیلی آسان نیست. اما در همین روستاها دختران و پسرانی بزرگ زندگی می‌کنند، دانش‌آموزانی که برای رسیدن به مدرسه خود روزانه باید ساعت‌ها پیاده روی کنند و بعد ازظهر هم با تمام خستگی مشغول کمک به پدر و مادر خود در رسیدگی به دام‌ها و باغداری شوند.

در دوران دبستان در مدارسی تحصیل می‌کنند که در یک کلاس، دو یا سه پایه هم زمان تدریس می‌شود و برای رسیدن به مدرسه راهنمایی باید از یک روستا به روستای دیگر بروند که شاید این مسیر به چند کیلومتر هم برسد.

امکانات دبیرستان‌ها هم تعریفی ندارد. به گفته یکی از دانش‌آموزانی که در رشته تجربی تحصیل می‌کند مدرسه‌شان فاقد آزمایشگاه است و تنها یک دستگاه کامپیوتر در مدرسه وجود دارد که آن هم متعلق به مدیر مدرسه است. اما از حق نباید گذشت چند مدرسه نمونه دولتی به صورت شبانه روزی هم در این بخش وجود دارد که خیلی از بچه‌های موفق، پرورش یافته این مدارس هستند. مدارسی با امکاناتی از قبیل خوابگاه، اتاق کامپیوتر و از همه مهم‌تر معلمان دلسوز. معلمانی که بی هیچ چشم داشتی و با تمام نیرو برای موفقیت این دانش‌آموزان تلاش می کنند.

به یکی از مدارس شبانه روزی سر زدیم تا با مدیر و مسئولین مدرسه صحبت کنیم ولی با کمال تعجب به ما گفتند که حق مصاحبه ندارند و ما باید نامه از حراست آموزش و پرورش داشته باشیم­، حتی اجازه عکس گرفتن هم ندادند. به همین دلیل به سمت اداره آموزش و پرورش رفتیم تا با کارشناس مسئول آموزش متوسطه آن منطقه صحبت کنیم. ایشان در گفت و گویی برای موفقیت بچه‌­ها دلایلی آوردند که در نوع خود جالب بود:

• پراکندگی جمعیت و صعب العبور بودن منطقه و در نتیجه در امان بودن از تهاجم فرهنگی.

• توجه ویژه مسئولان آموزش و پرورش به آموزش به خصوص در 5 سال گذشته.

• تلاش گسترده جهت انگیزه دادن به دانش‌آموزان.

• دایر کردن مراکز شبانه روزی با امکانات آموزشی. در حال حاضر 7 مرکز نمونه دولتی شبانه روزی در این بخش دایر است.

• شناسایی دانش‌آموزان نخبه و گرد آوردن آن­‌ها کنار هم دراین مراکز.

• نخبه پرور بودن منطقه، به این ترتیب که اکثر دوستانی که در رده‌های بالای کشوری خدمت می‌کنند از این بخش هستند و این باعث انگیزه برای دانش‌آموزان می‌شود.

• گرایش به رشته‌های مختلف از جمله رشته انسانی بعد از موفقیت برخی دانش‌آموزان مثل عبدالله عباسی رتبه 3 کنکور سراسری.

• تمایل 70 درصد بچه‌ها به ادامه تحصیل.

• فرهنگ سازی در طول سال از طریق برگزاری همایش‌های عمومی به نام "راه توفیق" که در اداره و مدارس با حضور دانشجویان موفق برگزار می‌شود.

• مشاوره تخصصی برای انتخاب رشته و شغل آینده توسط مشاوران مجرب.

• در نظر گرفتن امکانات ویژه­ برای دانش‌آموزان برتر مثل بورسیه کردن در آموزشگاه‌های مختلف.

تنظیم: علی شمس‌آور- علی قاضی نظام

گزارشی از عوامل موفقیت دانش‌آموزان بندپی

جستجو